Aku Korhonen
18.8. - 4.9.2005

Kun kuvataiteilija toimii ammatissaan, hän nauttii niin sanotusta sananvapaudesta. Eli hän voi omavaltaisilla teoillaan sanoa, haluamallaan tavalla, oikeastaan mitä tahansa mistä tahansa asiasta. Arvostelukykyynsä luottaen ja moraaliarvoihinsa tukeutuen tuo hän sanomansa asiat esille. Tähän tosiasiaan ei pitäisi kenelläkään olla mitään ”urputtamista”. Taiteilijan kannattaakin ylpeänä juhlistaa sekä hyväksikäyttää tätä mahdollisuutta.

Installaatio:

”Diego Armando Maradonan käsi”

Näyttelyn nimi on allegoria selviytymisstrategialle. Vuoden 1986 maailmanmestaruuskisoissa Diego Armando Maradona teki maalin sääntöjen vastaisesti kädellään. Maali hyväksyttiin. Ottelun jälkeen asiasta kysyttäessä Maradona sanoi: "Se oli Jumalan käsi".

Tämä installaatio kirjoittaa tuntemuksiin, havainnointiin ja aavisteluihin perustuvan fiktiivisen kertomuksen siitä, miltä tuntuu olla kuvataiteilija. Tarinassa seikkailevat probleemit ja niitä ratkova taiteilija. Tämä tarina ei ole mikään valitusvirsi tai voitonmarssikertomus. Se on hellästi ja humoristisesti käsitelty ammatti-identiteettikokemus, erään kuvitteellisen taiteilijayksilön vaikeasta elämäntilanteesta. Häntä kauhistuttaa, mutta hän toimii silti luovasti.

Videoteos:

”Suomalainen kuvataideopetus, eli Kalle Kustaa Korkki, kategorioita sorkki”

Tämä teos ei kritisoi kuvataiteilijoiden liittoja, vaan taidekeskustelussa esiintyvää välineeseen ja taiteentekotraditioihin liittyvää kategorisointia.


Helsingissä, 17.8.2005, Aku Korhonen


 


 


Avoinna: ti-la 11-17, su 12-16, ma suljettu.
Unioninkatu 28 B, 00100 Helsinki. Puh. (09) 310 87039, faksi (09) 310 87038. Ilmainen sisäänpääsy!

Lasipalatsin Mediakeskus Oy ©2001 25.8.2005