Hanna Maria Anttila
7.12. - 30.12.2007

"Silmä silmästä"

Hanna Maria Anttilan yksityisnäyttelyssä Kluuvin galleriassa nähdään kolme uutta videoteosta.

Kluuvin gallerian suuressa näyttelytilassa saa ensi-iltansa installaatioteos "Silmä silmästä". Suurikokoisessa projisointina esitettävän teoksen kuvaraita koostuu toistuvasta kamera-ajosta. Pimeydestä nousee vuorotellen esiin isoäiti, äiti ja tytär. Kamera lähestyy heitä yksi kerrallaan, kokovartalokuvasta erikoislähikuvaan vasemmasta silmästä. Pelkistetty kuvakerronta luo kehyksen, jonka sisältä nousee läheisyyteen liittyviä kysymyksiä. Kuka on kenenkin silmäterä, kaikista rakkain? Miten yksi sukupolvi määrittää toista? Teoksen ääniraita alleviivaa jännittynyttä tunnelmaa. ”Silmä silmästä” on sekä muotokuva että runollinen tutkimus tilasta ja ajasta.

Gallerian pienemmässä näyttelytilassa nähdään kahden videoloopin diptyykki. Teoksessa "Rentoudu, ole oma itsesi" nainen huutaa toistuvasti teoksen nimilausetta kohti katsojaa. Mies tanssii taustalla joustavin elein. Molemmat jatkavat omaa kuviotaan, toisiaan sen kummemmin huomioimatta. "Space Shot" teoksen pariskunnat ovat loputtomalla huviajelulla Linnanmäen raketti-laitteessa. Sateisen tumma taivas ja teoksen iloinen äänimaailma luovat tapahtuman taustalle jännitteen.

Kuvataiteilija Hanna Maria Anttila on syntynyt 1974 Savonlinnassa. Hän asuu ja työskentelee Helsingissä. Anttila on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Kuvataideakatemian tila-aikataiteen osastolta vuonna 2002. Tämän lisäksi hän on suorittanut vuosina 2001–2003 kokeelliseen liikkuvaan kuvaan keskittyvän MFA tutkinnon New Yorkissa, School of Visual Arts:in Photography, Video and Related Media osastolla. Anttila työskentelee pääasiassa liikkuvan kuvan, äänen ja valokuvan parissa, usein installaatiomuodossa. Hän muokkaa tilaa ja aikaa tutkiakseen itsen ja muiden välistä etäisyyttä, sekä vaikeutta kommunikoida tämän välimatkan ylitse.

Näyttely ovat tukeneet Alfred Kordelinin säätiö, Avek/Milla Moilanen, Taiteen keskustoimikunta ja Visek.

Lisätiedot ja lehdistökuvat:
http://www.hannamaria.net/press/eye_for_an_eye.html


Silmä silmästä, 2007

 


 


Avoinna: ti-la 11-17, su 12-16, ma suljettu.
Unioninkatu 28 B, 00100 Helsinki. Puh. (09) 310 87039, faksi (09) 310 87038. Ilmainen sisäänpääsy!

Lasipalatsin Mediakeskus Oy ©2001 23.11.2007