JP Kaljonen
21.1. - 6.2.2005

USKONTO - malleja ja sovelluksia -

Näyttely käsittelee uskontoa seitsemän eri uskontokunnan kautta, joiden oppeihin on vahvasti vaikuttanut Vanhan testamentin tulkinta. Mukana ovat Juutalaiset, Roomalaiskatolilaiset, Ortodoksit, Islamilaiset, Evakelisluterilaiset, Jehovan todistajat ja Helluntailaiset. Näyttely peilaa uskontoa sen yleisen ja yksityisen puolen kautta.

Yleistä puolta käsittelevä osuus mallintaa kunkin uskontokunnan yleistä opillista sisältöä rakenteellisella mallilla, mikä perustuu uskontojen edustajien: pappien, rabbien, imamien ja Jehovan todistajien haastatteluihin. Mallit ovat uskonnon henkilökohtaisesta puolesta vieraannutettuja ja kuvaavat kartografisesti uskontojen yleisiä oppeja ensimmäisestä syystä viimeiseen seuraukseen.

Uskonnon yksityistä puolta käsittelevä osuus on muodostettu soveltamalla yleisiä malleja uskontojen yksityisiin jäseniin. Jokaisesta käsiteltävästä uskonnosta kymmenen henkilöä on osallistunut teokseen piirtämällä henkilökohtaisia ideoitaan yleisissä malleissa esiityvistä käsitteistä. Piirrokset sitovat mallit ihmisiin ja valottavat yksilöllisen kokemuksen sulkeutuneisuutta ja inhimillisyyttä suhteessa yleiseen.

Näyttely rakentuu edellä mainittujen näkökulmien – yleisen ja yksityisen- rinnastamiseen, ja pyrkii fokusoitumaan dynamiikkaan niiden välillä.


© JP Kaljonen

 


 


Avoinna: ti-la 11-17, su 12-16, ma suljettu.
Unioninkatu 28 B, 00100 Helsinki. Puh. (09) 310 87039, faksi (09) 310 87038. Ilmainen sisäänpääsy!

Lasipalatsin Mediakeskus Oy ©2001 17.1.2005