TERO PUHA - Dreams and Repeats
28.3. - 13.4.2008

Keskustelutilaisuus teoksen Nine to Five teemoista lauantaina 29.3.2008 klo 14. Vapaa pääsy.

Kuvataiteilija Tero Puhan (s.1971) Dreams and Repeats (Unelmia ja toistoja) näyttelyssä on esillä kolme teoskokonaisuutta: lyhytelokuva Nine to Five sekä videoinstallaatiot Block of Dreams ja Happy Meal. Ne kaikki tutkivat nyky-yhteiskunnan vaikutusta ihmisen elämään. Nine to Five julkaistaan samalla myös numeroituna DVD-painoksena ja siihen kuuluva katalogi sisältää kulttuurintutkija Livia Hekanahon esseen Naisen työ. Näyttelijä Miia Nuutila, toimittaja Taina West, tutkija
Aleksi Neuvonen ja teatteriohjaaja Kari Nenonen keskustelevat teemasta Länsimäisen ihmisen suorituskeskeinen elämä galleriassa lauantaina 29.maaliskuuta klo 14 alkaen.

Videoteos Nine to Five paneutuu kotirouvan loppumattomaan työhön taloudenhoidon yksityisyydessä. Teoksen keskushenkilö on Terhi Perälän esittämä kotirouva, joka aloittaa muiden silmiltä näkymättömiin jäävän työpäivänsä aamulla kello yhdeksältä. Kelloa vastaan taistelevaa, toivottomasti uurastavaa kotirouvaa kantaa unelma illasta ja yhteisestä laatuajasta Miehen kanssa. Kotirouva tavoittelee täydellisyyttä, kuten monet hahmot aiemminkin Tero Puhan teoksissa. Nyt täydellisyyden tavoittelu on kuitenkin siirretty naisellisen eksistenssin ytimeen: videoteos on tutkimusretki kotirouvuuden rutiineihin. Elokuva etenee minuutti minuutilta; samaan aikaan kotirouvan päivä etenee silmiemme edessä tunnista tuntiin. Kotirouvan päivä koostuu monotonisina toistuvista rutiineista: hän pesee pyykkiä ja silittää; hän leipoo pikkukakkusia, koristelee ne ja siivoaa keittiön; hän unelmoi ihanasta illasta ja kaunistautuu. Kerran toisensa jälkeen. Iltapäivän kuluessa kotirouvan hallitut liikkeet muuttuvat epätoivoiseksi ryntäilyksi, kakkuset palavat, huoliteltu ehostus sotkeutuu irvokkaaksi naamioksi. Kotirouva ei koskaan ehdi toteuttaa unelmaansa. Epätoivoisen kiireisenä loppumattomia rutiineitaan toistaessaan hän sortuu toivottoman tehtävänsä alle. Kun kello lähestyy uhkaavasti viittä, kotirouva koettaa pysäyttää kellon ja kiireen. Hän kuitenkin kurkottaa hätäkatkaisijaa liian myöhään. Naisen työ on vaatinut jälleen yhden uhrin.

Block of Dreams -videoinstallaatio tutkii yksinäisyyttä, eristäytyneisyyttä ja toisen kohtaamisen vaikeutta. Teos esittää tyyliteltyä kerrostaloa, jonka huoneistoissa asuu yksinäisiä ihmisiä, joilta kaikilta puuttuu fyysinen kontakti ulkomaailmaan. Suoran kontaktin esteenä on joko konkreettinen väline (internet, puhelin, TV) tai omaan itseen kohdistuvat epävarmuudet (pakkomielteinen kuntoilu, syömishäiriö tai vain yksinkertaisesti ujous). Heillä kaikilla on kuitenkin sama pyrkimys: “löytää joku”. Katsojat pääsevät seuraamaan miten nämä asukkaat elävät yhtäaikaa hyvin lähellä ja kuitenkin niin kaukana toisistaan.

Happy Meal on valokuvasta ja videosta koostuva installaatio, joka tarkastelee elintarviketeollisuuden ja yksilön valintojen suhdetta. Houkuttelevasti katettu buffet-pöytä notkuu sinisistä ja punaisista makkaroista, ramellinkeltaisesta sianpäästä, pinkeistä kanankoivista ja pastellinvärisistä lihamurekkeista. Kuvan parina on looppina pyörivä video, jossa kaiken syvyyksinsä imevä harmaa massa karamellivärittyy ihmisten hurratessa ja lasten iloisesti kikattaessa.

Tero Puha on Lontoossa asuva suomalainen kuvataiteilija. Puha työskentelee tällä hetkellä retrospektiivisen kuvateoksen parissa, johon on koottu taiteilijan ensimmäisen kymmenen vuoden tuotantoa.

Taiteilijan kotisivut: www.teropuha.com


Yllä: Happy Meal (yksityiskohta) valokuva/videoinstallaatio, 2008

Alla: Stillkuva lyhyelokuvasta "Nine to Five", 2008

 


 


Avoinna: ti-la 11-17, su 12-16, ma suljettu.
Unioninkatu 28 B, 00100 Helsinki. Puh. (09) 310 87039, faksi (09) 310 87038. Ilmainen sisäänpääsy!

Lasipalatsin Mediakeskus Oy ©2001 6.11.2008