MINNA SUONIEMI - Miss Kong
1.8. - 17.8.2008

Incredibly huge, with incredible desires for love and vengeance!(Elokuvasta Attack of the 50 Foot Woman)

Näyttelyni teokset jatkavat teemaa naisen sopivista ja epäsopivista rooleista, olomuodoista ja käyttäytymisestä. Roolit ovat näkyvimmillään historiassa ja populaarikulttuurissa; elokuvissa, tv:ssä, Youtubessa mainoksissa, julisteissa. Näyttelyn teosten lähtökohdat ovat yhtäältä nimensä mukaisesti populaarikuvaston rooleissa, toisaalta taidehistoriassa.

Näyttely koostuu viidestä uudesta teoksesta, joista kaksi, Miss Kong ja Iso Paha, on toteutettu 16 mm filmille. Miss Kong kuvaa ylipainoista naishahmoa lähikuvin, jolloin vartalo näyttäytyy lihan liikkeenä ja raskaana vellontana. Suorituksen raskautta korostaa äänimaailma, jossa tömähtely, huohotus ja läiskinä korostuvat kun nainen päästää fyysisyytensä valloilleen. Teos toistaa elokuvan King Kongin kokemusta liian isosta ja kömpelöstä olemuksesta suhteessa ympäröivään maailmaan ja sen käytössääntöihin.

Teoksessa Iso Paha lapsen lailla prinsessamekossa raivoava nainen ei peitä tunnetilaansa eikä näytä hallitsevan itseään. Halu, tahto, viha ja raivo puskevat ulkokuoren läpi, hahmo on yltiönaisellinen ja yltiövaarallinen samaan aikaan. B-scifi -elokuvan kaltoin kohdeltu 50 Foot Woman muuttui rakkauteen pettyessään kaiken tuhoavaksi hirviöksi. Iso Paha näyttää hysteerisen raivon, joka yleensä peittyy hyvän käytöksen taakse, ja näyttäytyy siksi lapsen tai eläimen käytöksenä.

HD-videolle toteutetut teokset Blow Job (Abstrakti omakuva), Iso Odaliski ja Lepakko muodostavat sarjan "videomaalauksia", joissa kamera kuvaa paikallaan pysyen melko staattista tapahtumaa. Teokset viittaavat maalaustaiteen mestareiden teoksiin muodon, asetelman ja värin kautta, kun taas teot ja eleet haastavat maalauksen mallin roolin rikkomalla sille ladatut odotukset.


Suurkiitos näyttelyni tukemisesta ja avusta: Taiteen keskustoimikunta, Uudenmaan taidetoimikunta, Suomen kulttuurirahasto, Pro Av Saarikko / Jorma Saarikko, Tamk / Kuvataideja viestintä, Generator post, Finn-Lab, Filmfotograferna, Petri Ala-Maunus, Ilkka Rautio , Tuukka Nikkilä, Tuomas Jaakkola ja koko työryhmä, Kaisa Suoniemi, Maiju Salmenkivi, Jari Björklöv, Aurora Reinhard, Jouni Hirvonen, Fanni Niemi-Junkola, isä ja äiti. 


 


Avoinna: ti-la 11-17, su 12-16, ma suljettu.
Unioninkatu 28 B, 00100 Helsinki. Puh. (09) 310 87039, faksi (09) 310 87038. Ilmainen sisäänpääsy!

Lasipalatsin Mediakeskus Oy ©2001 6.11.2008