ALETHEIA – Avauksia nykyvalokuvaan

Mer om utställningens verk 2


 

Nanna Hänninen
Nya Landskap


Nanna Hänninens verk är landskapsbilder, som har tagits med lång exponeringstid utan stativ. Under fotograferingen har konstnären gått, rört sig, skrattat, andats eller suttit i bil. Landskapet och de mötande bilarnas ljus har förevigats i fotografierna som taggiga linjer. Bilderna har tagits på natten och har gjorts om till negativ i ett bildbehandlingsprogram. Därför är linjerna mörkare än bakgrunden i de slutgiltiga bilderna. Hänninen beskriver sina abstrakta verk som teckningar där kroppens rörelse förenas med landskapet.

Aneta Grzeszykowska
Utan titel (Porträtt)


Aneta Grzeszykowskas verk ser ut som porträtt, men är de det? Personerna på bilderna finns inte på riktigt, utan de har helt och hållet skapats med hjälp av digital bildbehandling. Illusionen av fotografi och personen som dess objekt kan man skapa utan kamera och utan objekt.

François Bucher
Ready-made med vikning


I sina verk undersöker François Bucher internationella tidskrifters bildvärld. Vi är vana vid att reportage om allvarliga ämnen samsas med ytliga reklambilder i tidskrifterna. Med sina bilder vill Bucher ifrågasätta dessa tidskrifters ”sunda förnuft” och påpeka på konflikterna i budskapen för betraktaren.


Nanna Hänninen: Stadshuset i Kuopio (andning), 2005
© Nanna Hänninen

Richard Whitlock

Fotografier anses ofta vara exakta avbildningar av den sedda verkligheten. Kamerans metod är centralperspektivets där bilden konstrueras utifrån en specifik punkt, blickpunkten, en sedan renässansen känd metod. Richard Whitlocks fotografier anpassar sig inte enligt den här metoden. De visar utvidgade vyer på ett sätt som inte efterliknar det mänskliga seendet. Varje detalj i fotografierna ses rakt framifrån, som om betraktaren skulle stå på många platser samtidigt. Whitlock har skapat sina bilder genom att foga ihop många fotografier med hjälp av bildbehandlingsprogram.

Jari Silomäki
Vanliga städer under vanliga dagar


Hur framställs krig i fotografier? Jari Silomäki har fördjupat sig i krigsbildernas estetik och tillämpar dessas stil i sin fotoserie. Vardagssituationer och scener från vilken stad som helst förändras i Silomäkis fotografier till bilder av våld och hot. Serien synliggör med vilka medel t.ex. nyhetsbilderna formar vår uppfattning om världshändelser.

Alfredo Jaar
Verkliga bilder


1994 begicks folkmordet i Ruanda, då extremister bland folkgruppen hutuer mördade omkring 800 000 tutsier och moderata hutuer. Konstnären Alfredo Jaar reste till Ruanda snart efter händelserna i syfte att försöka förstå vidden av blodbadet och den ignorans och ointresse som västvärlden och dess media visade. Han tog tusentals fotografier av de hemskheter han mötte. Arkivlådorna i installationen Verkliga bilder innehåller kopior av sex av Alfredo Jaars fotografier. Betraktaren får emellertid inte se bilderna utan bara läsa texten om dem.  


Richard Whitlock: Sjukhuset, 2008
© Richard Whitlock

Pierre Gonnord

Pierre Gonnords väldiga porträtt påminner om målarkonstens klassiska verk. Konstnären visar upp sina modeller med värdighet – med allvarliga miner i ett dämpat ljus. Personerna på Gonnords bilder är arbetslösa, tiggare, illegala invandrare och romer från Sevilla-området i Spanien. Konstnären bryter med sina verk den tradition, där porträttet och därtill hörande socialt anseende enbart skulle höra till de bättre bemedlade.

Renaud Auguste-Dormeuil
Dagen innan


Vi ser hela tiden bilder av katastrofer och krig i media. I sin fotografiska serie återvänder Renaud Auguste-Dormeuil till ögonblicket innan ett antal av historiens avgörande krigshändelser. Hans digitalt producerade fotografier rekonstruerar stjärnhimmeln exakt så som den såg ut över Dresden innan de allierades ödesdigra bombningar under andra världskriget, Hiroshima kvällen innan den första atombomben släpptes, eller i New York kvällen innan den 11 september 2001.

 


Pierre Gonnord: Ahmed, 2006
© Courtesy Pierre Gonnord and Juana de Aizpuru Gallery

Lasipalatsin Mediakeskus Oy ©2001 4.2.2009