L. Onerva - Valvottu yö

L. Onervan elämäkerta


 

L. ONERVA (Hilja Onerva Lehtinen)
1882-1972

1882 Hilja Onerva Lehtinen syntyy 28. huhtikuuta Serafina os. Sarholmin ja Johan Lehtisen perheeseen Helsingissä, jossa elää myös lapsuutensa. Ennen Hilja Onervaa perheeseen oli syntynyt kaksi lasta, jotka olivat kuolleet varhain.

1888 Onervan ankara ja tytärtään kovalla kädellä kurittanut äiti joutuu mielisairaalaan, jonka jälkeen hänestä kotona puhuttaessa käytetään nimitystä ”rouvavainaa”.

1889 Onerva muuttaa isänsä Johan Lehtisen kanssa Kymiin, jossa isän äiti hoitaa Onervaa.

1890 Onerva käy koulua Helsingissä ja asuu kamreeri ja rouva Nybergin luona. Menestyy koulussa ja saa paljon ystäviä.

1899 tapaa kutsuilla J.H. Erkon, joka ottaa nuoren runoilijan suojelukseensa ja antaa tälle kirjailijanimen L. Onerva.

1901 suorittaa ylioppilastutkinnon kiittävin arvosanoin. Valmistuu opettajaksi.

1902 aloittaa yliopisto-opinnot miesten hallitsemassa yliopistomaailmassa. Opiskelee kirjallisuutta, estetiikkaa ja taidehistoriaa. Osallistuu aktiivisesti opiskelijaelämään ja harrastaa musiikkia, kirjallisuutta ja kuvataiteita. Tapaa ensimmäisen kerran runoilija Eino Leinon.

1904 julkaisee ensimmäisen runokokoelmansa Sekasointuja. Matkustaa Saksaan ja Ranskaan.

1905 menee naimisiin metsänhoitaja Väinö Strengin kanssa. Jättää Helsingin ja opintonsa muuttaakseen emännöimään Strengin perheen omistamaa Ivaskan hovia Vuoksen rannalle.

1907 muuttaa miehensä kanssa takaisin Helsinkiin ja jatkaa opintojaan.

1908 esikoisromaani Mirdja julkaistaan ja sen epäsovinnaisuus herättää kohua. Myös toinen runokokoelma Runoja ilmestyy. Eino Leinon opin jäljet näkyvät siinä selvästi. Onerva jättää miehensä ja matkustaa Leinon perässä Saksaan ja Italiaan. Palattuaan Helsinkiin Onerva elättää itsensä kirjallisilla töillään: runoilla, proosalla, käännöksillä ja arvosteluilla.

1913 alkaa elää yhdessä säveltäjä Leevi Madetojan kanssa.

1915-17 Onerva ja Leino toimittavat yhdessä teosofispainotteista lehteä nimeltä Sunnuntai. Onervan voimakas luomiskausi.

1918 menee naimisiin Leevi Madetojan kanssa.

1926 loppuun asti läheiset välit Onervan kanssa säilyttänyt Eino Leino kuolee. Onerva alkaa kirjoittaa Leinon elämäkertaa, joka valmistuu 1932.

1930-luvulla Onervan ja Madetojan avioliitto ja molempien työ kärsii runsaasta alkoholin ja lääkkeiden väärinkäytöstä. Molemmat ovat ajoittain hoidossa.

1941 pariskunta joutuu pakkohoitoon. Madetoja pääsee alkoholiparantolassa käynnin jälkeen takaisin kotiin, mutta Onerva suljetaan Nikkilän mielisairaalaan. Sairaala-aika on Onervalle hyvin tuotteliasta. Hän kirjoittaa runoja suomen lisäksi ruotsiksi ja ranskaksi, tekee käännöksiä, piirtää ja maalaa.

1945 julkaisee runokokoelman Pursi ollessaan vielä suljettuna mielisairaalaan.

1947 Madetoja kuolee. Onerva pääsee pois Nikkilästä.

L. Onerva jatkaa kirjallista työskentelyään 1960-luvun lopulle asti ja piirtämistä senkin jälkeen.

1972 L. Onerva kuolee Kivelän sairaalassa Helsingissä.

Taiteilija L. Onervan jälkeen jää yli neljäkymmentä julkaistua teosta, yli satatuhatta runoa ja useita tuhansia piirroksia ja akvarelleja. Arkistot kuuluvat nykyään Suomen Kirjallisuuden Seuran kirjallisuusarkistolle.


 


 


Lasipalatsin Mediakeskus Oy ©2001 8.9.2004