Carnegie Art Award 2006
22.3.2006 - 14.5.2006

 

 
 

 

 

 

Carnegie Art Award on perustettu merkittävien pohjoismaisten taiteilijoiden tukemiseksi ja tämän päivän maalaustaiteen edistämiseksi. Näyttely toteutettiin ensimmäisen kerran syksyllä 1998, jonka jälkeen se on järjestetty vuosittain. Syksystä 2003 lähtien näyttely on toteutettu joka toinen vuosi. Tapahtumaan kuuluu neljä osaa: näyttely, kirja, taiteilijoista kertova filmi sekä palkinnot neljälle näyttelyn taiteilijalle.

NIMEÄMINEN
Vuoden 2004 Carnegie Art Awardiin on 26 pohjoismaisen nykytaiteen asiantuntijaa kukin asettanut ehdolle viisi taiteilijaa, jotka heidän mielestään ovat tämän päivän huippua Pohjoismaissa. Nimeäjiin kuului paitsi taidemuseoiden ja taidekoulutuksen edustajia myös kriitikoita, taidekirjoittajia ja muita asiantuntijoita Pohjoismaista. Nimeäjäryhmä valitaan vuodeksi kerrallaan. Ryhmän kokoonpano pidetään salassa kirjan julkaisemiseen asti. Kirjassa mainitaan nimeltä ne jäsenet, jotka niin toivovat.

Carnegie Art Award on suunnattu taiteilijoille, jotka ovat jonkun Pohjoismaan kansalaisia tai asuvat Pohjoismaissa. Myös aikaisemmin Carnegie Art Award -näyttelyyn osallistuneita taiteilijoita voidaan nimetä uudestaan.

Kaikki nimetyt taiteilijat on kutsuttu osallistumaan enintään viidellä taideteoksella Carnegie Art Awardin teosvalintaan. Edellytys on, että teokset on toteutettu kahden viime vuoden aikana, jotta näyttely heijastaisi pohjoismaisen nykymaalauksen vaiheita.

Vuonna 2006 nimettiin 115 taitelijaa. Kaikki tiedot nimetyistä taiteilijoista käsitellään luottamuksellisesti. Vain se taiteilijaryhmä julkistetaan, jonka raati on valinnut osallistumaan vuoden 2006 Carnegie Art Awardiin.

Raati kokoontui huhtikuussa 2005, jolloin se kokosi lähetettyjen diakuvien, videoiden yms. materiaalin perusteella tämän vuoden näyttelyssä edustetun 21 taiteilijan ryhmän. Kesäkuussa raati kokoontui jälleen kootakseen alkuperäisten teosten pohjalta itse näyttelyn. Tässä kokouksessa raati myös valitsi vuoden palkinnonsaajat ja stipendiaatin näyttelyssä esillä olevien teosten perusteella.


TAITEILIJAT 2006
Karin Mamma Andersson (SE)
Astrid Nondal (NO)
Lise Blomberg Andersen (DK)
Jón Óskar (IS)
Jesper Christiansen (DK)
Eggert Pétursson (IS)
Steingrímur Eyfjörd (IS)
Finnbogi Pétursson (IS)
Erik A. Frandsen (DK)
Henrik Samuelsson (SE)
Jan Håfström (SE)
Marjatta Tapiola (FI)
Maria Lindberg (SE)
Kira Wager (NO)
Petra Lindholm (FI)
Magnus Wallin (SE)
Josefine Lyche (NO)
Rafael Wardi (FI)
Sirous Namazi (SE)
Kathrine Ærtebjerg (DK)
Ole Jørgen Ness (NO)

PALKINTO
Näyttelyssä esillä olevista teoksista jury on valinnut kolme palkinnonsaajaa ja yhden stipendiaatin. Karin Mamma Andersson, Ruotsi, sai ensimmäisen palkinnon 1.000.000 Ruotsin kruunua, toinen palkinto 600.000 Ruotsin kruunua annettiin islantilaiselle Eggert Péturssonille ja kolmas palkinto 400.000 Ruotsin kruunua suomalaiselle Petra Lindholmille. Nuoremman taiteilijan stipendin, 100.000 Ruotsin kruunua, sai Sirous Namazi, Ruotsi.
Jokaiselle palkinnonsaajalle jaetaan myös diabaasiveistos, jonka on muotoillut taiteilija Jene Highstein, New York. Vuoden 2006 Carnegie Art Awardin palkinnot jaettiin avajaisten yhteydessä 28.9. Henie Onstads Kunstsenter:issa Høvikodden:issa, lähellä Osloa. Palkinnot jakoi Hänen Korkeutensa Norjan Kuningatar Sonja.


RAATI
Carnegie Art Awardin raatiin 2006 kuuluivat:

 • Apulaisprofessori Ina Blom, Institutionen för Konsthistoria, Oslon Yliopisto
 • Pääintendentti Maaretta Jaukkuri, Kiasma, Helsinki
 • Museonjohtaja Lars Nittve, Moderna Museet, Tukholma (puheenjohtaja)
 • Lehtori Halldór Björn Runólfsson, Islannin Taideakatemia, Reykjavik
 • Museonjohtaja Poul Erik Tøjner, Louisiana Museum for Moderne Kunst, Humlebæk
 • Museonjohtaja Suzanne Pagé, Musee d’Art Moderne de la Ville de Paris, Pariisi (vierasjäsen)

  Syksyllä 2003 juryn jäsenten määrää lisättiin yhdellä kansainvälisellä jäsenellä. Vieraileva jäsen otti osaa juryn tapaamiseen kun palkinnonsaajat valittiin. Raadin kokoonpanolla on ratkaiseva merkitys, ja sen jäsenet valitaan ensikädessä pätevyyden mukaan. Toivottavaa on myös, että useampi Pohjoismaa on edustettuna. Raadin jäsenet vaihtuvat jatkuvasti.

 • Lasipalatsin Mediakeskus Oy ©2001 24.3.2006

  Linkit
  Carnegie Art Award 2006


  Yhteystiedot:Tamminiementie 6, Helsinki 25, PL 5400, 00099 Helsingin kaupunki Puh. (09) 310 87031, faksi (09) 310 87030
  Avoinna: ti-su 11-18.30, ma suljettu
  Liput: Normaali pääsylippu 8e.
  Normaali alennuslippu 6e.
  Alle 18 v. ilmaiseksi!
  Perjantaisin ilmainen sisäänpääsy. Muutokset lippujen hinnoissa mahdollisia!