Eduardo Chillida
10.12.2003 - 15.2.2004

 

 
 

 

 

 

Silent Music / Música Callada

Espanjan Baskimaasta kotoisin oleva Eduardo Chillida (1924-2002) on 1900-luvun kuuluisimpia kuvanveistäjiä. Erityisesti hänet tunnetaan suurikokoisista monumenteistaan, jotka on valmistettu ruostuvasta teräksestä. Espanjan lisäksi niitä on lukuisia eri puolilla Eurooppaa sekä Yhdysvalloissa. Myös Helsingistä löytyy Chillidan julkinen teos. Tieteen ja taiteen liittoa symboloiva veistos Porthanian edustalla tilattiin juhlistamaan Helsingin yliopiston 350-vuotista taivalta. Meilahden näyttelyssä Äänetöntä musiikkia (Música Callada) on mukana kolmekymmentä Chillidan pienoisveistosta sekä paperipohjaista teosta. Ne ovat esillä samaan aikaan kuin israelilaisen taiteilijan Ido Bar-Elin maalaukset.

San Sebastianissa syntynyt Eduardo Chillida opiskeli arkkitehtuuria Madridissa vuosina 1942-47 minkä jälkeen hän muutti Pariisiin. Siellä hän saavutti varsin nopeasti merkittävän aseman kuvanveistäjänä ja graafikkona. Chillida sai uransa aikana lukemattomia kansainvälisiä palkintoja. Hän korosti baskilaista syntyperäänsä ja kunnioitti sen kulttuuria nimeämällä usein teoksensa baskin eli euskeran kielellä. Chillidan pääteoksiin kuuluu Baskimaan symboliksi noussut Peine del Viento (Tuulten kampa, 1977) joka sijaitsee hänen kotikaupunkinsa San Sebastianin rantakalliolla. Teoksen teemasta on lukuisia muunnelmia, yksi niistä on mukana Meilahden näyttelyssä.

Meilahden näyttelyssä näkyy Chillidan rakkaus erilaisiin materiaaleihin ja muotoon. Hän käytti pienoisveistoksissaan mm. rautaa, terästä, saviliusketta tai terrakottaa. Paperiteoksiaan hän kutsui gravitaatioiksi. Hän rakensi ne useista päällekkäisistä paperikerroksista ja lopputulos on kolmiulotteisen reliefin kaltainen. Sekä veistoksissa että paperiteoksissa Chillidalle oli tärkeää jännite tyhjän ja täyden välillä, erilaisten muotojen suhde toisiinsa.

Intensiivinen suhde musiikkiin on yhteistä kaikille näyttelyn teoksille. Monien nimet viittaavat säveltäjiin tai musiikin termeihin, mutta myös teosten rakenteessa on jotakin tarkemmin määrittelemätöntä musiikillisuutta. Erityisen suuressa arvossa Chillida piti Johann Sebastian Bachin arkkitehtoniseksi luonnehdittua tuotantoa.

Espanjan kulttuuriministeriön ja Museo Chillida-Lekun tuottaman näyttelyn on kuratoinut Marisa Oropesa ja se on toteutettu yhteistyössä Espanjan Suomen suurlähetystön kanssa. Näyttely tulee Helsinkiin Pietarin Eremitaasista.

Opastukset: ilmaiset yleisöopastukset suomeksi keskiviikkoisin klo 17 ja sunnuntaisin klo 14; ruotsiksi joka kuukauden 2. sunnuntai klo 13. Opasvaraukset muina aikoina p. (09) 310 87003.

Lasipalatsin Mediakeskus Oy ©2001 1.12.2003

Linkit


Yhteystiedot:Tamminiementie 6, Helsinki 25, PL 5400, 00099 Helsingin kaupunki Puh. (09) 310 87031, faksi (09) 310 87030
Avoinna: ti-su 11-18.30, ma suljettu
Liput: Normaali pääsylippu 8e.
Normaali alennuslippu 6e.
Alle 18 v. ilmaiseksi!
Perjantaisin ilmainen sisäänpääsy. Muutokset lippujen hinnoissa mahdollisia!