Goethe Abwärts - Deutsche Jungs Etc. Teoksia Falckenbergin kokoelmasta
15.10.2005 - 15.1.2006

 

 
 

 

 

 

Ekspressiivinen, raivoisa ja ylitsevuotava ilmaisu on ollut saksalaisen taiteen tunnusmerkkejä jo sadan vuoden ajan. Tämä traditio elää ja uudistuu edelleen, ja sen vaikutus tuntuu vahvana myös monen suomalaismaalarin töissä.

Hampurilainen lakimies ja taiteenrakastaja, tohtori Harald Falckenberg on kymmenen viime vuoden aikana kerännyt kapinallista nykytaidetta valtavan kokoelman. Siitä Helsinkiin valikoidun näyttelyn nimeksi hän on antanut Goethe Abwärts – Deutsche Jungs Etc.

Näyttelyssä ovat mukana mm. tämän hetken tunnetuimmat saksalaiset maalarinimet Jonathan Meese ja Daniel Richter sekä suuntauksen varhaisemmat uranuurtajat Günther Förg ja Gerhard Richter. Kokoelman keskeisiä taiteilijoita ovat myös keskinäiset kilpailijat ja ystävykset Martin Kippenberger, Albert Oehlen ja Werner Büttner. Saksalaisten nykytaiteilijoiden lisäksi näyttely esittelee samanhenkisiä amerikkalaistaiteilijoita kuten Paul McCarthyn ja Richard Princen.

Laaja, yli 50 eri taiteilijan teoksia esittelevä näyttely on jaoteltu neljään teemaan: Historia tuo esiin nykytaiteilijoiden ristiriitaista suhdetta historian tapahtumiin ja taidehistoriaan. Provokaatio toimintamallina esittelee mm. Wienin aktionisteja, jotka toivat jo 1960-luvulla taiteeseen mukaan fyysisen provokaation. Mielentila näyttää, kuinka nykytaide käyttää lähtökohtanaan taiteilijan omien assosiaatioiden ja tunteiden pidäkkeetöntä ilmaisua. Arjen Ilmiöt kertoo miten taiteilijat katsovat moniarvoista nykymaailmaa.

Harald Falckenbergin oman taidekäsityksen mukaan merkittävässä taiteessa ollaan aina aluksi ”kulttuuria vastaan”. Tärkeintä on kaavoittuneen ajattelun haastaminen. Kokoelman teoksissa ollaan etäällä Goethen klassismin tai varhaisen romantiikan jaloista tunteista. Suuret tarinat, vakiintuneet arvot sekä maailman nykytila joutuvat näyttelyssä reippaaseen käsittelyyn.

Näyttelyyn liittyy lauantaina 15.10. klo 15 maalaustaiteen tilannetta käsittelevä englanninkielinen paneelikeskustelu, jonka osanottajina ovat tohtori Harald Falckenberg, näyttelyn taiteilijoista Werner Büttner, Jonathan Meese ja Robert Lucander, sekä näyttelyn kuraattorit Oliver Zybok ja Pessi Rautio. Tilaisuus järjestetään yhteistyössä Goethe-Instituutin kanssa.

Opastukset: Ilmaiset yleisöopastukset suomeksi keskiviikkoisin klo 17 ja sunnuntaisin klo 14; ruotsiksi joka kuukauden 2. sunnuntai klo 15. Opastilaukset muina aikoina p. (09) 310 87003.

Lasipalatsin Mediakeskus Oy ©2001 16.1.2006

Linkit


Yhteystiedot:Tamminiementie 6, Helsinki 25, PL 5400, 00099 Helsingin kaupunki Puh. (09) 310 87031, faksi (09) 310 87030
Avoinna: ti-su 11-18.30, ma suljettu
Liput: Normaali pääsylippu 8e.
Normaali alennuslippu 6e.
Alle 18 v. ilmaiseksi!
Perjantaisin ilmainen sisäänpääsy. Muutokset lippujen hinnoissa mahdollisia!