Henry Wuorila-Stenberg
1.10.2004 - 2.1.2005

 

 
 

 

 

 

Retrospektiivi

Jos taidemaalaaminen, maalausvärillä ajatteleminen ja tunteminen, voi olla täysin erottamaton ja paljastava ilmaus taiteilijan elämäntunteesta, on se sitä ainakin Henry Wuorila-Stenbergin tuotannossa. Meilahden taidemuseon retrospektiivinen näyttely esittelee taiteilijanuran, jota hämmästyttävästä monitahoisuudestaan huolimatta voi luonnehtia ekspressiiviseksi, sellaiseksi jossa taiteilija lataa omat tunteensa, omat kokemuksensa, elämänkatsomuksensa ja jopa omat fyysiset edellytyksensä kuhunkin maalaukseen.

Henry Wuorila-Stenberg aloitti uransa jonkinlaisena Suomen maalaustaiteen ulkopuolisena, niin henkisesti kuin fyysisestikin, ulkomailta oppinsa hakien. Sittemmin pitkään opettaneena ja viime vuosina Kuvataideakatemian maalaustaiteen professorina toimiessaan hän on kokonaisvaltaisella maalausajattelullaan vaikuttanut useampien nuorempien suomalaisten maalarien kehitykseen ehkä enemmän kuin kukaan muu yksittäinen henkilö.

Wäinö Aaltosen museon Kari Immosen kuratoiman näyttelyn noin sataviisikymmentä teosta osoittavat, kuinka monilla eri tavoilla maalauksella voi ajatella. Ne risteilevät 70-luvun yhteiskunnallisesti kuohuvan Berliinin kuvauksista tiukkoihin kokomustiin maalauksiin. On Wuorila-Stenbergillä myös puhtaan valkea kautensa ja maalauksia, jossa henkilö, ”Itse”, tiivistyy osaksi maalauksen väriharmonioita. Wuorila-Stenbergin maalarinskaala laajenee myös Himalaja-sarjan buddhalaishenkisen riemukkaista maalauksista armottomiin, mutta silti sympaattisen itseironisiin omakuviin.

Uusimmissa töissä Wuorila-Stenbergin maalarintie kiertyy alkupisteeseensä. Hän on palannut uudestaan yhteiskunnallisiin aiheisiin 70-luvun opiskeluaikojen maalausten jälkeen. Siksi kokonaisuutta katsovalle näyttelylle on tässä vaiheessa hyvä sija.

Näiden viime vuosien suurten yhteiskunnallisten panoraamojen lisäksi Meilahden taidemuseossa on esillä usean kymmenen akvarellityön ennen näkemätön sarja, joka esittää vielä yhden puolen taiteilijasta: päiväkirjamaisen, omakohtaisen ja kuvallisesti vapautuneesti liikkuvan.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan Minerva Kustannus Oy:n yhdessä Helsingin kaupungin taidemuseon ja Wäinö Aaltosen museon kanssa kustantama kirja Henry Wuorila-Stenberg – Ristiriidasta myötätuntoon. Teokseen ovat kirjoittaneet Berndt Arell, Kari Immonen, Pessi Rautio ja Oliver Zybok.

Helsinkiläisessä Galerie Anhavassa samanaikaisesti avautuvassa näyttelyssä näemme Wuorila-Stenbergin uusimmat teokset. Nämä työt yhdessä tämän retrospektiivin kanssa matkaavat Turkuun Wäinö Aaltosen museoon vuoden 2005 alussa.

Opastukset: Ilmaiset yleisöopastukset suomeksi keskiviikkoisin klo 17 ja sunnuntaisin klo 14; ruotsiksi joka kuukauden 2. sunnuntai klo 13. Opastilaukset muina aikoina p. (09) 310 87003.

Lasipalatsin Mediakeskus Oy ©2001 20.9.2004

Linkit


Yhteystiedot:Tamminiementie 6, Helsinki 25, PL 5400, 00099 Helsingin kaupunki Puh. (09) 310 87031, faksi (09) 310 87030
Avoinna: ti-su 11-18.30, ma suljettu
Liput: Normaali pääsylippu 8e.
Normaali alennuslippu 6e.
Alle 18 v. ilmaiseksi!
Perjantaisin ilmainen sisäänpääsy. Muutokset lippujen hinnoissa mahdollisia!