Hevosvoimaa
25.5.2006 - 24.9.2006

 

 
 

 

 

 

Hevonen kulkee läpi taiteen historian hämmästyttävän monenlaisissa rooleissa. Aikojen saatossa se on saanut paitsi esiintyä itsenään myös symboloida mitä moninaisimpia asioita. Taidemuseo Meilahden kesänäyttely päästää irti laumoittain kuvataiteen hevosia.

Ihmisen ja eläimen suhde on noussut yhä merkittävämmäksi eettisen pohdinnan aiheeksi. Suhde hevoseen on vuosisatojen kuluessa tiivistynyt erityisen merkitykselliseksi, mikä näkyy myös kuvataiteessa. Hevonen on jalo eläin, kauneuden edustaja, työkumppani tai voiman ja talouden vertauskuva. Hevoseen liitetään myös toisilleen täysin vastakkaisia piirteitä, kuten vapaus ja kova työ tai korkealentoinen henkevyys ja alkukantainen fyysisyys. Hevonen on sekä kuninkaiden ja sotilaiden korskea ratsu että pikkutyttöjen sympaattinen lemmikki.

Vanhemmassa taiteessa hevonen esiintyy usein oleellisena osana ihmisen elinympäristöä, mutta se kuuluu myös moniin myytteihin ja tarinoihin. Modernin ajan myötä hevosen kuva on alkanut yhä enemmän kertoa ihmisen tunnetiloista tai ihanteista – tai niiden katoamisesta. Uusimmassa nykytaiteessa hevonen näyttäytyy usein taiteilijan henkilökohtaisten tuntojen tunnuskuvana.

Näyttelyyn on koottu noin kolmesataa teosta suomalaisista kokoelmista ja suomalaisilta taiteilijoilta. Tyylien kirjo ulottuu 1600-luvun grafiikasta ja maalaustaiteesta uusimpaan videotaiteeseen. Näyttely esittelee hevosen monia puolia teemakokonaisuuksien kautta, joita ovat mm. maalla ja kaupungissa, yhteiskunnan ja talouden hevosvoimat, kuningas ratsailla, hevosurheilua, hevospersoonia ja myyttinen hevonen.

Hevosen historiaa taiteessa ja hevosen symbolimerkitysten taustoja selvitellään näyttelyn yhteydessä julkaistavan Hevosvoimaa-kirjan teksteissä. Mukana on myös kuuden taiteilijan esittelyt. Kirjan on kustantanut Maahenki Oy. Näyttelyn yhteistyökumppani on Ypäjän Hevosopisto.

Opastukset: Ilmaiset yleisöopastukset suomeksi keskiviikkoisin klo 17 ja sunnuntaisin klo 14; ruotsiksi joka kuukauden 2. sunnuntai klo 15; englanniksi joka kuukauden 1. sunnuntai 15. Opastilaukset muina aikoina p. (09) 310 87003.

Lasipalatsin Mediakeskus Oy ©2001 16.5.2006

Linkit
YHTEISTYÖSSÄ:
Ypäjän Hevosopisto

Taidemuseon IHAHAA! -kesäleirit Meilahdessa


Yhteystiedot:Tamminiementie 6, Helsinki 25, PL 5400, 00099 Helsingin kaupunki Puh. (09) 310 87031, faksi (09) 310 87030
Avoinna: ti-su 11-18.30, ma suljettu
Liput: Normaali pääsylippu 8e.
Normaali alennuslippu 6e.
Alle 18 v. ilmaiseksi!
Perjantaisin ilmainen sisäänpääsy. Muutokset lippujen hinnoissa mahdollisia!