Satua ja totta –näyttely on koko perheen kesätapahtuma. Esillä on yli 70 suomalaisen ja ruotsalaisen taiteilijan alkuperäiskuvituksia viimeisen 50 vuoden ajalta. Kaikenikäiset kävijät voivat kohdata uudelleen lapsuutensa kuvakirjojen rakkaita hahmoja Maija Karman Herra Pii Poosta Aino Havukaisen ja Sami Toivosen hilpeisiin Tatuun ja Patuun.
Alexander Reichsteinin suunnittelema elämyksellinen näyttelyarkkitehtuuri ottaa huomioon kaikkein pienimmätkin näyttelyvieraat. Näyttely on matka kuvittajien loihtimiin ihmeellisiin maailmoihin, joiden tunnelmat vaihtelevat heleästä mystiseen ja linnunlaulusta kaupungin hälinään. Näissä maailmoissa kaikki on mahdollista: talot lentävät ja prinsessoilla on siivet.
Näyttelyn teema on ”metsästä kaupunkiin”, jonka kautta esiin nousevat muutokset asuinympäristössä ja elämänmuodossa. Vaikka myyttinen metsä on edelleen niin suomalaisen kuin ruotsalaisenkin sadun perinteinen miljöö, on viime vuosikymmenien aikana lastenkirjallisuuden keskeiseksi näyttämöksi tullut myös kaupunki ja urbaani arki.
Satua ja totta –näyttely kertoo osaltaan myös tekniikoiden kehittymisestä. 1950-luvun kuvitustaidetta hallitsi vielä selkeä ja voimakas viiva, mutta 1960-luvulta alkaen väri on noussut yhä tärkeämmäksi ilmaisukeinoksi. Nykyaikaiset painotekniikat antavat kuvittajille vapaat kädet materiaalien suhteen. Näyttelyn kuvissa on käytetty niin kyniä, pastelliliituja, vesivärejä, öljyvärejä kuin tietokoneohjelmia – joko erikseen tai useiden tekniikoiden riemukkaina yhdistelminä.
Näyttelyn yhteydessä julkaistaan näyttelyluettelo, jonka artikkeleista vastaavat FT Sisko Ylimartimo, Barnboksbildens Vänner –yhdistyksen puheenjohtaja Margaretha Dahlström, kuvittaja Mika Launis sekä työpari Katri Tapola & Virpi Talvitie. Lisäksi lapsille julkaistaan oma Saa piirtää –tehtäväkirja. Näyttelyn runsaaseen oheisohjelmaan kuuluu mm. satuopastuksia, tanssi- ja teatteriesityksiä ja monia erilaisia työpajoja.
Satua ja totta -näyttelyn on järjestänyt Helsingin kaupungin taidemuseo yhdessä Ibby Finlandin, Kuvittajat ry:n ja Hanasaaren kulttuurikeskuksen kanssa. Yhteistyökumppani Ruotsissa on Göteborgin taidemuseo, jonka kokoelmista on lainattu näyttelyn ruotsalaiset kuvitukset ja jonka tiloissa näyttely avautuu marraskuussa 2005.
Satua ja totta –näyttelyn pääyhteistyökumppani on Helsingin Sanomat. Näyttelyn tulosteet on toteuttanut Dialab Oy.
--------------------------------------
KUVAT JA KUVITUS
RUOTSALAIS-SUOMALAINEN KUVITUSSEMINAARI 15-17.9.2005
Seminaaripäivät ovat osa yhteishanketta, jonka näkyvin tulos on Helsingin kaupungin taidemuseossa Meilahdessa kesällä ja syksyllä 2005 pidettävä suomalaisten ja ruotsalaisten nykykuvittajien suurnäyttely SATUA JA TOTTA.
Järjestäjinä ovat Helsingin kaupungin taidemuseon ohella IBBY Finland (Kansainvälisen nuortenkirjaneuvoston Suomen osasto), Kuvittajat ry ja Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus. Yhteistyökumppaneina Ruotsissa ovat toimineet Barnboksbildens Vänner, Göteborgin taidemuseo ja Föreningen Svenska Tecknare.
Näyttelyn järjestäjät osallistuvat seminaariin kukin omalla teemapäivällään. Jokaisen seminaaripäivän ohjelma on osallistujille maksuton, mutta edellyttää ennakkoilmoittautumista. Perjantain seminaaripäivä on avoin kaikille kiinnostuneille.
Kuvittajan asema muuttuvassa maailmassa 15.9.
Ensimmäiset seminaaripäivät järjestää Kuvittajat ry (www.kuvittajat.fi) yhteistyössä Ruotsin Svenska Tecknare -yhdistyksen (www.svenskatecknare.se) ja Hanasaaren kulttuurikeskuksen (www.hanaholmen.fi) kanssa suomalaisille ja ruotsalaisille kuvittajille.
Metsästä kaupunkiin – lastenkirjojen kuvitukset muutosten kuvastimena perjantaina 16.9.
IBBY Finland järjestää yhteistyössä Hanasaaren kulttuurikeskuksen kanssa perjantain seminaaripäivän. Päivän aikana tarkastellaan kuvitustaiteen kehityslinjoja, kuvan ja tekstin vuoropuhelua lastenkirjallisuudessa sekä mahdollisuuksia tarkastella ja käsitellä lastenkirjan kuvituksia osana taideopetusta. Ohjelma on suunnattu erityisesti opettajille, päiväkotihenkilöstölle, kirjastonhoitajille, lastenkulttuurin ammattilaisille, mutta sopii muillekin kiinnostuneille.
Osanottajat valitaan ilmoittautumisjärjestyksessä. Seminaari on ilmainen, mutta osallistuminen edellyttää ennakkoilmoittautumista. Päivän aikana on mahdollisuus lounaaseen ja iltapäiväkahviin (20 e), varaus ennakkoilmoittautumisen yhteydessä. Ilmoittautumiset 2.9.2005 mennessä Hanasaaren kulttuurikeskukseen info@hanaholmen.fi. Tiedustelut Hanasaaren kulttuurikeskus, Anja Syrjä, puh. 09-4350 2421, anja.syrja@hanaholmen.fi.
Satua ja totta – suomalaiset ja ruotsalaiset lastenkirjakuvittajat Meilahdessa lauantaina 17.9.
Helsingin kaupungin taidemuseo järjestää seminaarin osanottajille lauantaina ohjatun tutustumiskäynnin Satua ja totta -näyttelyyn (16.6.-2.10.2005). Mahdolliset yhteiskuljetukset Hanasaaresta Meilahteen pyritään järjestämään. Tilaisuus on avoin.
www.ibby.org, www.ibbyfinland.fi IBBY Finland on kansainvälisen lastenkirjallisuutta edistävän järjestön International Board on Books for Young People Suomen osasto
www.kuvittajat.fi Kuvittajat ry
www.hanaholmen.fi Hanasaari - ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus
|