Mauno Markkula
12.05.2000 - 06.08.2000

 

 
 

 

 

 

Helsingin kaupungin taidemuseossa Meilahdessa avattiin 12. toukokuuta 2000 väriekspressionisti Mauno Markkulan näyttely. Se oli laajin hänen tuotannostaan järjestetty, esillä on kaikkiaan n. 160 värikylläistä maalausta. Suurin osa teoksista oli lainattu yksityiskokoelmista ja useat niistä olivat ensimmäistä kertaa suuren yleisön nähtävillä.

Mauno Markkula (1905-1959) kuuluu Suomen taiteen omaperäisimpiin ilmiöihin. Hän eli täysin omaa maailmaansa fantasianäyissään, joita maalasi tauluihinsa räiskyvän kirkkain värein. Markkulan voimakkaan ekspressiiviset maalaukset kuvaavat mielikuvituksellisia maisemia, värimyrskyn riepomia merenrantoja, kuutamossa huojuvia palmuja ja fantasianomaisia vuori- ja kaupunkinäkymiä. Ihminen esiintyy maalauksissa vain poikkeuksellisesti. Markkula eli luomiskertomusta ikään kuin nurinpäin: pois ihmisestä kohti luomisviikon ensimmäisiä päiviä, kohti alkuvesiä, taivasta ja aurinkoa.

Suomalaisessa ekspressionismissa oli varhemmin totuttu tummasävyisiin, maanläheisiin väreihin. Markkulan teosten haltioituneet punaisen, keltaisen ja vihreän vyöryt toivat taiteilijalle lisänimen "värin mystikko”.

Mystiikka ympäröi Markkulaa myös henkilönä. Hän oli syrjäänvetäytyvä erakko, askeetti ja absolutisti, joka vietti erinomaisen tervettä - joskin myös omalaatuista - elämää. Hän oli syvästi kiinnostunut uskonnoista ja mystiikasta. Hänen erikoislaatuinen persoonansa herätti ympäristössä uteliaisuutta, minkä ansiosta hänestä tuli "legenda jo eläessään", lukuisten kaskujen ja tarinoiden kiitollinen kohde.

Mauno Markkula kuului taiteenkeräilijä Leonard Bäcksbackan suosikkeihin. Bäscksbacka toimi Markkulan taiteen välittäjänä, järjesti hänen näyttelyitään galleriassaan Taidesalongissa ja auttoi tätä jopa käytännön elämän järjestelyissä.

Mauno Markkulan näyttelyn asiantuntijana on toiminut fil.tri Christina Bäcksbacka. Näyttely jatkoi Helsingin kaupungin taidemuseon sarjaa, jossa esitellään Leonard Bäcksbackan lahjoituskokoelman ympärille nivoutuvien taiteilijoiden tuotantoa. Aiemmin sarjassa on nähty mm. Sam Vannin ja Tyko Sallisen näyttelyt.

Lasipalatsin Mediakeskus Oy ©2001 25.7.2001

Linkit


Yhteystiedot:Tamminiementie 6, Helsinki 25, PL 5400, 00099 Helsingin kaupunki Puh. (09) 310 87031, faksi (09) 310 87030
Avoinna: ti-su 11-18.30, ma suljettu
Liput: Normaali pääsylippu 8e.
Normaali alennuslippu 6e.
Alle 18 v. ilmaiseksi!
Perjantaisin ilmainen sisäänpääsy. Muutokset lippujen hinnoissa mahdollisia!