Paratiisin puutarha
9.6. - 19.9.2004

 

 
 

 

 

 

Helsingin kaupungin taidemuseon kesän suurnäyttely Meilahdessa alkaa museon sisältä huikeana yli 300 teoksen taidenäyttelynä ja jatkuu museon puistossa puutarha-alan ammattilaisten toteuttamana rehevänä puutarhana. Näyttely polveilee kukkaloiston, sadonkorjuun ja monien eri teemojen kautta Paratiisista aina kuoleman puutarhaan ja uudelleensyntymän ihmeeseen. Esillä on noin sata teosta taidemuseon omista kokoelmista sekä lainoja koti- ja ulkomaisista museoista ja kokoelmista. Runsas ja yllätyksellinen ripustus esittelee kuvataidetta ja taideteollisuutta 1600-luvulta tähän päivään saakka.

Näyttely alkaa ensimmäisestä puutarhojen puutarhasta; Paratiisista. Islamin taiteen paratiisilliset puutarha-aiheet saavat rinnalleen suomalaisten naivistien kotoisat Aatamit ja Eevat. Syntiinlankeemuksen jälkeinen puutarha esitetään yhtä lailla aherruksen kuin ilon ja nautinnonkin tyyssijana. Pääosassa ovat luonnollisesti värikylläiset, kukka- ja kasviloistoa kuvaavat teokset sekä sadonkorjuun ja hedelmällisyyden juhlinta, mutta tärkeä rooli on myös taiteella, joka kertoo puutarhaan väistämättä liittyvästä kuihtumisesta ja kuolemasta. Puutarhassa on kuitenkin aina uuden elämän siemen; se syntyy joka kevät uudelleen. Paratiisin puutarha rönsyilee tarkoituksella moniin suuntiin ja pyrkii tuomaan esiin mahdollisimman monta näkökulmaa taiteen ja taiteilijoiden puutarhoihin. Heleät kukkatarhat voivat olla maalattuja posliinilautasille tai kankaalle, ja hyvän ja pahan tiedon puu voi löytyä yhtä hyvin kaapin ovesta kuin grafiikanlehdestä.

Kukoistava kukkaryhmä ja Puutarhan portti johdattelevat katsojan museon puiston kasviloistoa pursuavaan puutarhaan. Helsingin kaupungin Viherosaston, Hyötykasviyhdistyksen, Backaksen Puutarhakeskuksen ja Puutarhaliiton asiantuntemuksella toteutettu puutarha on hyvä niksinurkka omaa pihaa tai parveketta varten. Perinteisiä ja tuoreita ideoita löytyy kukkaryhmiin, siirtolapuutarhaan, kasvihuoneisiin tai vaikkapa kompostointiin ja yrttien kasvatukseen. Kesäisille piknikeille puutarha on myös omiaan, ja erinomainen näyttämö runsaalle oheisohjelmalle. Lapsille erityisen mieluisaa puuhaa on Salaisuuksien vaunussa ja Lasten maassa, joka kasvaa perhosen ja käärmeen muotoon.

Näyttelyn yhteydessä ilmestyy Minerva Kustannuksen julkaisema, runsaasti kuvitettu kirja, jonka artikkeleista vastaavat Berndt Arell, Tarja Halonen, Marika Hausen, Jaakko Heinimäki, Leena Hämet-Ahti, Kaj Kalin, Väinö Kirstinä, Eeva Ruoff ja Irma Savolainen. Myös lapsille on oma tehtävävihko. Näyttelyn arkkitehdit ovat Seppo ja Anna Koho. Näyttelyn pääyhteistyökumppani on HOK-Elanto. Muut yhteistyökumppanit ovat Viherosasto, Hyötykasviyhdistys, Backaksen Puutarhakeskus ja Kotipuutarha-lehti sekä Kekkilä Oy, Casanna Oy, Monena Oy, Viheraitta Oy ja Markkinointi-Tihveräinen Oy.
Opastukset: Ilmaiset opastukset suomeksi keskiviikkoisin klo 17 ja sunnuntaisin klo 14; ruotsiksi joka kuukauden 2. sunnuntai klo 13. Opastilaukset muina aikoina p. (09) 310 87003. Runsaasta oheisohjelmasta erillinen esite.

Lasipalatsin Mediakeskus Oy ©2001 26.5.2004

Linkit


Yhteystiedot:Tamminiementie 6, Helsinki 25, PL 5400, 00099 Helsingin kaupunki Puh. (09) 310 87031, faksi (09) 310 87030
Avoinna: ti-su 11-18.30, ma suljettu
Liput: Normaali pääsylippu 8e.
Normaali alennuslippu 6e.
Alle 18 v. ilmaiseksi!
Perjantaisin ilmainen sisäänpääsy. Muutokset lippujen hinnoissa mahdollisia!