Sopeutumattomat - Valokuvia elokuvan tekemisestä

Sopeutumattomat-elokuvan juoni lyhyesti


 

Sopeutumattomat on nimensä mukaisesti tarina ihmisistä, joiden on vaikea löytää paikkaansa muuttuvassa maailmassa. Elokuva kertoo ihmistä ikuisesti riivaavista aiheista, elämästä ja kuolemasta, itsenäisyydestä ja sitoutumisen vaikeudesta.

Elokuvan alkukohtauksessa autoliikkeen Guido (Eli Wallach) vie autollaan kaksi naista oikeustalolle ja iskee silmänsä toiseen heistä, Roslyn Taberiin (Marilyn Monroe). Roslyn on saapunut Renon kaupunkiin saadakseen helpon avioeron. Hän asuu Isabella Steersin (Thelma Ritter) luona, joka on erikoistunut majoittamaan apua tarvitsevia neitosia.

Avioerokäsittelyn jälkeen Isabella ("Iz") ja Roslyn menevät baariin ja törmäävät uudelleen Guidoon, joka esittelee heille ystävänsä cowboy Gay Langlandin (Clark Gable). Nelikko päättää lähteä Guidon maaseututalolle. Perillä rentoutunut seurue juo viskiä ja tanssii. Gay ehdottaa, että Roslyn jäisi vähäksi aikaa seudulle.

Toistensa seurassa viihtyvät Roslyn ja Gay asettuvat Guidon talolle. Guidon ja Izin saapuessa paikalle miehet alkavat keskustella villihevosten pyydystämisestä. He toteavat tarvitsevansa kolmannen miehen porukkaan. Nelikko päättää lähteä kaupunkiin seuraamaan rodeota. Matkalla sinne he kohtaavat vanhan tuttavansa Perce Howlandin (Montgomery Clift), joka lupaa lähteä seuraavana päivänä mukaan hevosjahtiin.

Seuraavana päivänä Gay, Guido, Perce ja Roslyn lähtevät suunnitelmien mukaan vuorille pyydystämään villihevosia. Iltanuotiolla Roslynille selviää, että pyydystetyt hevoset on tarkoitus tappaa ja myydä koiranruuaksi. Hän järkyttyy syvästi.

Elokuva huipentuu hevosten pyydystyskohtaukseen seuraavana aamuna. Gay ja Perce lassoavat hevosia auton lavalta. Guido ja Roslyn ovat ohjaamossa. Roslyn kauhistuu hetki hetkeltä enemmän ja hän alkaa repiä Gaytä pois hevosten luota. Roslyn raivoaa miehille kutsuen heitä murhaajiksi.

Lopulta Gay päästää hevoset vapaiksi, mutta haluaa näyttää että vapauttaminen on hänen itsenäinen päätöksensä. Roslynin torjumaksi tullut Guido poistuu raivoten paikalta, kun taas Perce hyvästelee Roslynin kohteliaasti. Gay ja Roslyn ajavat pois. Roslyn kertoo lähtevänsä huomenna, mutta heidän puheensa viittaavat kuitenkin yhteiseen tulevaisuuteen.


Sopeutumattomat, 1960
© Bruce Davidson

 


 


Lasipalatsin Mediakeskus Oy ©2001 8.9.2004