Kielletyt kuvat - vanhaa eroottista taidetta Japanista

JAPANILAINEN VESIPUUPIIRROS


 

Japanilaisen vesiväripuupiirroksen huippukausi oli Edo-kaudella (1603-1867). Työn toteuttaminen vaati lukuisia työvaiheita sekä taiteilijan, kaivertajien ja vedostajien yhteistyötä. Esillä olevassa japaninkielisessä videossa esitellään puupiirroksen tekemistä vaihe vaiheelta. Esimerkkinä käytetään muun muassa Utamaron Lasipilliä soittavaa naista, johon liittyviä laattoja ja vedostusvaiheita on myös esillä tässä näyttelyhuoneessa.

Videolla näytetään aluksi puupiirrokseen soveltuvan paperin valmistusta. Perinteisin ja hienoin paperilaatu on käsintehtyä ja se on koostumukseltaan puhdasta raakakuitua, mikä tekee paperista kangasmaisen sitkeän. Paperin laatu vaikuttaa olennaisesti työn lopputulokseen.

Puupiirroslaatat tehdään perinteisesti Japanissa kirsikkapuusta, sakurasta. Se on rakenteeltaan kova ja tiukkasyinen ja siitä valmistetulla laatalla voidaan painaa jopa tuhansia vedoksia.

Puupiirroskuvan musta väri painetaan perinteisesti sumi-musteella. Se valmistetaan lamppumustasta tai savustettujen männynneulasten noesta ja siihen sekoitetusta eläinliimasta. Muita värejä on saatu kasveista ja erilaisista mineraaleista.

Tärkein työväline on veitsi, jota käytetään väripintojen rajaamiseen ja ääriviivapiirrosten leikkaamiseen. Japanilaiset kaiverrusveitset valmistetaan takomalla yhteen rautaa ja terästä. Muita leikkausvälineitä ovat erilaiset taltat.


Puupiirtäjän työvälineistöön kuuluvat myös erilaiset harjat. Tarvitaan vesisivellin, kiillejauheiden sirotteluun tarkoitettu pehmeä sivellin sekä värien sekoitussivellin. Vedostusharjat, joilla väri levitetään laatalle, on tehty hevosen karvasta ja niitä tarvitaan jokaiselle värisävylle omansa. Varrellisilla harjoilla värjätään pienet ja keskisuuret alueet, varrettomilla suuret pinnat ja värisiirtymät, eli bokashit. Videolla näytetään, kuinka ennen käyttöönottoa harja pehmennetään hankaamalla sitä puulevylle pingotettua hainnahkaa vasten.

Väri painetaan paperiin barenin, eli kiekkomaisen hiertimen avulla. Baren kehittyi Japanissa lopulliseen muotoonsa juuri Edo-kaudella. Videolle on kuvattu barenin valmistusta. Erään, nykyisin hyvin harvinaisen bambulajikkeen kuoresta saadaan kuitua, joka punotaan naruksi. Tästä tietyllä tekniikalla punotusta narusta kierretään barenin ydin. Muita barenin osia ovat taustan lakattu pahvikiekko sekä hiertimen päällysteenä toimiva bambun kuori.

Puupiirroksen työvaiheet:

Videolla näytetään yksityiskohtaisesti, kuinka eri työvaiheissa edetään. Mustilla ääriviivoilla maalattu kuva siirretään laatalle liisteröimällä originaalipiirros painolaatan pintaan kuvapuoli alaspäin. Kuvapintaa hangataan sormenpäillä, jolloin paperin taustakerros irtoaa ja piirros näkyy paremmin läpi. Tämän jälkeen ns. avainlaatta voidaan leikata paperin läpi kuultavien ääriviivojen mukaisesti.

Perinteisessä japanilaisessa puupiirrostekniikassa taiteilija, kaivertaja ja vedostaja olivat eri henkilöitä. Taiteilija teki piirroksen ja antoi sen kaivertajalle, joka siirsi ja leikkasi piirroksen laatalle. Sen jälkeen kaivertaja otti laatasta ääriviivavedoksen, jonka hän antoi taas taiteilijalle, joka vertasi vedosta omaan alkuperäispiirrokseensa. Taiteilija teki ääriviivavedokseen värilaattojen leikkaamista varten tarpeelliset merkinnät ja lähetti vedoksen takaisin kaivertajalle, joka leikkasi niiden pohjalta niin monta värilaattaa kuin tarpeellista. Tämän jälkeen vedostaja painoi laatoista koevedoksia ja tarkisti niiden avulla taiteilijalta värisävyjen oikeellisuuden.

Moniväriset puupiirrokset (nishiki-e) edellyttivät siis useiden laattojen kaivertamista, yhden kutakin väriä varten. Jos värien määrä vaati, laattoja saatettiin tarvita useita kymmeniä. Jotta äärimmäisen tarkka kuvapintojen kohdistus oli mahdollista, laattoihin leikattiin lovet, jotka toimivat kohdistusmerkkeinä. Niiden tehtävänä oli ohjata paperi aina tarkasti samaan kohtaan.

Teksti: Arja Miller

Lähteet:
Video: The Adachi Foundation for The Preservation of Woodcut Printing, Tokodo Bldg. 4F, 3-21-12 Akasaka, Minato-ku, Tokyo 107-0052 Japan
Tel: +81 (0)3-3505-6617 Fax: +81 (0)3-3505-6888. http://www.adachi-hanga.com
Laitinen, Moilanen, Tanttu: Puupiirroksen taito. Öljyväripuupiirros ja japanilainen vesiväripuupiirros. Taideteollinen korkeakoulu, 1999, Otava.  


 


Lasipalatsin Mediakeskus Oy ©2001 8.9.2004