Teuvo Tulio - Intohimon vallassa

Teuvo Tulio (1912-2000)


 

Teuvo Tulio, syntyjään Theodor Tugai, oli suomalaisen elokuvan kiehtovimpia persoonallisuuksia. Hän aloitti elokuvauransa näyttelijänä 1920-luvulla ja
jatkoi 30-luvulla itsenäisenä tuottaja-ohjaajana. Keskeisimmän tuotantonsa hän loi vuosien 1936 ja 1956 välillä, aikana, jota kutsutaan suomalaisen elokuvan kultakaudeksi. Tulio olikin omalta osaltaan luomassa suomifilmin tyypilliseksi miellettyä kuvastoa heinäkasoineen, tukkilaisineen ja lavatansseineen. Hänen elokuviensa kuvakerronta oli kuitenkin poikkeuksellisen omaperäistä ja dynaamista. Henkilöiden tunnemyrskyt rinnastuvat luonnonvoimiin, kuten ukkospilviin ja koskien pauhunaan. Usein Tulion elokuvissa maalais- tai saaristolaisidyllin vastapainona nähdään kaupunki ja sen syntiset huvitukset.

Yhtä komediaa lukuunottamatta kaikki Tulion 16 elokuvaa ovat melodraamoja. Hänen keskeisiä aiheitaan olivat erotiikka ja säätyennakkoluulot; jännite, joka syntyy luokkarajoja koettelevasta rakkaussuhteesta. Nainen on keskeisin päähenkilö lähes kaikissa Tulion elokuvissa. Rakkauteen antautuminen syöksee naisen kärsimykseen tai jäytävään, lähes hulluun mustasukkaisuuteen ja lopulta tuhoon. Naisen on mahdotonta toteuttaa rakkauttaan ja seksuaalisuuttaan miesten määrittelemässä ja hallitsemassa yhteiskunnassa.

Tärkeimmät naisroolit näytteli Regina Linnanheimo (1915-1995). Hän oli ohjaajan läheinen ystävä ja työtoveri, joka osallistui käsikirjoitusten puhtaaksikirjoittajana myös vuoropuheluiden muokkaamiseen ja näyttelijöiden harjoittamiseen. Myöhemmin yhteistyö tiivistyi ja Linnanheimo oli kahden Tulion ohjaaman elokuvan ainoa käsikirjoittaja 1950-luvulla.

Teuvo Tulio oli isänsä puolelta turkkilais-puolalainen ja äitinsä puolelta persialais-latvialainen. Varhaislapsuutensa hän vietti Latviassa, mutta muutti 10-vuotiaana äitinsä uuden avioliiton myötä Helsinkiin. Suomalaistunut Tulio työskenteli elokuvan parissa myös jatkosodassa, jossa hän toimi TK-kuvaajana. Sodan jälkeen hän jatkoi tinkimättömien elokuviensa tekemistä, mutta ei löytänyt 1950-luvulta lähtien suurempaa vastakaikua sen paremmin rahoittajilta kuin yleisöltäkään. Tulio koki kunnianpalautuksen vasta 1980-luvulla, jolloin nuori ohjaaja- ja tutkijapolvi löysi hänen elokuvansa ja niiden tekijän lahjakkuuden. Mm. Aki Kaurismäki on sanonut, että Teuvo Tulio on yksi hänen esikuvistaan ja suomalaisen melodraaman suurin mestari.


Theodor Tugai (Teuvo Tulio)
© Suomen Elokuva-arkiston kokoelmat

 


 


Lasipalatsin Mediakeskus Oy ©2001 8.9.2004