Bettina Rheims

Lisätietoa teoksista 2


 

MODERN LOVERS
MODERNIT RAKASTAVAISET

1989-90

Modern Lovers -sarja sai alkunsa, kun Rheims löysi studionsa malliehdokkaiden joukosta yhtäkkiä kokonaisen uuden ryhmän, aikuisuuden kynnyksellä olevat androgyynit nuoret. Näiden nuorten suhtautuminen sukupuoli-identiteettiin inspiroi taiteilijaa, jota on aina kiehtonut elämän ja ihmisen määrittelemättömyys. Modern Lovers -sarjan kuvissa Bettina Rheims on halunnut tallentaa lyhyen ajanjakson, jolloin nämä nuoret eivät vielä ole valinneet ovatko he sukupuoleltaan miehiä, naisia vai molempia. Modern Lovers -sarjan kuvissa esiintyy mm. nuori, vielä tuntematon huippumalli Kate Moss, sekä transseksuaali Kim Harlow, jonka Rheims ikuisti myöhemmin myös tässä näyttelyssä mukana olevaan kuvasarjaan. Sarja on julkaistu kirjana 1990.


Josie I, Septembre 1989, Paris (Josie I, syyskuu 1989, Pariisi)

SHANGHAI
2002

Näyttelyn uusimmat teokset kuuluvat Shanghai sarjaan, jonka Bettina Rheims kertoo merkinneen hänen uransa käännekohtaa. Taiteilija oleskeli useita kuukausia kaupungissa, jonka elämään kuuluvat sekä syvään juurtuneet esi-isien rituaalit että nopeasti länsimaistuvan suurkaupungin kiihkeä rytmi. Shanghai-sarjassa Bettina Rheims kuvaa kaupungin monia kasvoja ja ristiriitaisuuksia sen asukkaiden tarinoiden kautta. Kameran etsin on jälleen kohdistettu naiseen, nyt moderniin kiinattareen, jolle vähäpukeisuus on vielä useimmiten tabu. Yksi kiinnostavista malleista on alun perin pojaksi syntynyt tanssijatar Jin Xing, joka kävi läpi sukupuolenvaihdosleikkauksen. Mallien joukosta erottuu myös Rheimsiin suuren vaikutuksen tehnyt buddhalaisen luostarin johtajatar, 97-vuotias nainen, jota ei oltu koskaan aiemmin kuvattu.

”Tässä kaupungissa elää joka kadunkulmassa rinnakkain kaksi, kolme tai jopa neljä aikakerrostumaa, sieltä voi löytää kymmenen erilaista universumia - kommunistinpunaisen, dollarinvihreän, jalkakäytävillä astioidenpesijät, joiden taustalla kohoavat futuristiset pilvenpiirtäjät.” (Serge Bramlyn tekstiä kuvateoksesta Shanghai).

 


Jin Xing, dans les toilettes de Chez Maxim's, au grand théâtre de Shanghai, Avril 2002, Shanghai (Jin Xing, Maximin käymälöissä, Shanghain suuressa teatterissa, huhtikuu 2002, Shanghai)

FEMALE TROUBLE
HANKALA NAINEN

1981-1991

”Mitä tahansa Bettina pyytääkin, hänen malliensa kasvot pysyvät avoimina. Siihen vaikuttaa se, että kuvaaja on nainen. --- Ruumis antautuu, mutta silmä säilyttää oman ilmaisunsa, oman vapautensa, oman elämänsä. Tässä mielessä valokuva voi olla rohkea olematta rivo tai vulgaari. Minusta se on hyvin kiehtovaa. Ensin nähdään kasvot ja sen jälkeen, ihailtuaan rintoja, pakaroita, vatsaa, katse palaa päähän - tarinaan.”
Catherine Deneuve

Female Trouble –sarja on koottu Bettina Rheimsin kymmenen vuoden aikana ottamista sadoista naisten valokuvista. Kuvissa poseeraavat mm. näyttelijät Catherine Deneuve, Sharon Stone ja Charlotte Rampling. Tunnettujen ja tuntemattomian naisten valokuvat kertovat kuvaajan ja kuvattujen välisestä luottamuksesta. Luottamuksen side sitoo kameran molemmin puolin olevat naiset liittolaisiksi ja lujittaa Rheimsin mainetta paitsi valokuvaajana myös vahvana naisena. Sarja on julkaistu kirjana 1989.  


Charlotte Rampling, Septembre 1985, Paris (Charlotte Rampling, syyskuu 1985, Pariisi)

Lasipalatsin Mediakeskus Oy ©2001 8.9.2004