3 x Afganistan

Nadiran painava palkkapussi


 

Kun Nadira oli pieni tyttö, hän halusi opettajaksi. Mutta koska yksi hänen siskoistaan oli jo opettaja, isä päätti että Nadirasta tulee lääkäri. Koska lapsia oli 11, valitusoikeutta ei ollut.
Nyt Nadira Sediqi, 35, vastaa kabulilaisten äitiysklinikoiden toiminnasta ja päivätyönsä jälkeen pyörittää isänsä omistamaa synnytysklinikkaa kabulilaisessa lähiössä. Päivät ovat pitkiä ja vaikeita potilaita on paljon. Monet äidit olisivat vielä liian nuoria synnyttämään, mutta koska naimisiin mennään varhain, myös lapsia tehdään jo teini-iässä. Kovin moni nainen maksaa siitä hengellään.

Koska Nadira Sediqi ansaitsee hyvin ruotsalaisen Afganistan-komiten palveluksessa, hänen isänsä oli kovin haluton naittamaan häntä. Kosijoita riitti, mutta isä sanoi jääräpäisesti ei. Mutta Nadiran veljen ystävä Abdul Matin piti päänsä: hän oli nähnyt Nadiran vilaukselta ja päätti että Nadirasta tulee hänen vaimonsa. Pitkän suostuttelun jälkeen isä myöntyi ja suvut viettivät häitä: naiset omassa talossaan, miehet omassaan.

Vasta häiden jälkeisenä päivänä Nadira tapasi miehensä ensimmäisen kerran ja oli näkemästään mielissään: mies oli hänen ikäisensä, hauskan näköinen ja hyvä luonnoltaan. Nyt pariskunta vielä harjoittelee yhteiselämää ja tutustuu toisiinsa Abdulin perheen talossa.Ulospäin he vaikuttavat perin onnellisilta ja rakastuneilta.

Islamilaisen perinteen mukaan Adbul voisi ottaa Nadiran lisäksi kolme muuta vaimoa, mutta pariskunta on sopinut, että näin ei tehdä. Nadira tietää, että jos Abdul päättäisi toisin, hänellä ei olisi asiaan juuri sanomista. Mutta ovelasti hymyillen Nadira muistuttaa, että niin kauan kuin hänen palkkapussinsa on perheen suurin, hänen ylitseen ei kävellä.

Teksti: Katri Merikallio


Hanna Weselius: Gynekologi Nadira assistenttinsa kanssa synnytyssalissa (Kabul), 2002.

 


 


Lasipalatsin Mediakeskus Oy ©2001 8.9.2004