3 x Afganistan

HUNNUN TAKAA

RAWA- The Revolutionary Association of Women of Afghanistan

 

Joukko Afganistanin naisintellektuelleja perusti Kabulissa vuonna 1977 Afganistanin naisten vallankumouksellinen järjestön RAWA: n - The Revolutionary Association of Women of Afghanistan. Järjestö on poliittisesti ja yhteiskunnallisesti riippumaton, ja sen tarkoituksena on ajaa ihmisoikeuksia ja demokratiaa. Miehiä ei hyväksytä järjestöön, koska päätösvallan halutaan ehdottomasti pysyvän naisilla. Miehet ovat kuitenkin tervetulleita yhteistyökumppaneita, sillä naisten aseman parantuminen ei ole mahdollista ilman myötämielisiä miehiä.


Talebanpoliisi pieksää naista (Kabul, Afganistan, 26.8.2001, RAWA/WorldPictureNews.

Kolmikymmenvuotisen olemassaolonsa aikana RAWA on nähnyt vallan vaihtuvan Afganistanissa monta kertaa sodan ja rauhan vuorotellessa. 1980-luvulla Neuvostoliitto tuki Afganistanin hallitusta ja taisteli sissejä vastaan. 1990-luvun alussa fundamentalismi nosti Taleban-liikkeen myötä päätään, ja viime vuosina Yhdysvaltojen pommitukset ovat runnelleet maata, joka jakautuu useisiin keskenään taisteleviin heimoihin.

Kaiken tämän aikana, aivan kuten tälläkin hetkellä, afganistanilaisten naisten aseman parantaminen on ollut RAWA: n päämäärä. Köyhässä maassa naisten asema on vaikea, koska kouluttautuminen on toisinaan mahdotonta. Sota ja äärifundamentalismi pahentavat tilannetta huomattavasti. Järjestön perustaja Meena Kamal murhattiin 1987. RAWAn tarkoituksena on auttaa naisten asemaa parantamalla koulutusta, terveydenhuoltoa ja naisten palkkausta. Järjestö onkin käynnistänyt Afganistanissa useita tähän tähtääviä projekteja. Tärkeää on myös kansainvälisen huomion herättäminen. Maailman lehdistöön levitettiin salaa otettuja valokuvia jo ennen syyskuun yhdennentoista terroristi-iskua. Valokuvaaminen oli Taleban-hallinnon aikana kiellettyä. Osa näistä valokuvista on järkyttävää materiaalia julkisista hakkaamisista ja teloituksista.

RAWA korostaa, että Taleban-hallinnon aikana naisten asema Afganistanissa oli huono, mutta se oli huono myös ennen sitä ja sen jälkeen. RAWAn kanta Yhdysvaltojen sotatoimiin, kuten kaikkeen väkivaltaan, on kielteinen ja he painottavat, etteivät ongelmat suinkaan ole hävinneet mihinkään. Afganistanissa tarvitaan edelleen paljon apua ja työtä paremman huomisen puolesta. 


Kolme naissukupolvea seinän vierellä (Ravalpindi, Pakistan), RAWA/WorldPictureNews.

Teksti: Mikko Oranen

Lähteet: WorldPictureNews, RAWA, Amnesty International, Helsingin Sanomat  


Lasipalatsin Mediakeskus Oy ©2001 8.9.2004