Näitä kuvia ei pitäisi olla olemassa. Ne on otettu Taleban-hallinnon aikaisen kuvakiellon aikana liikkeissä, joissa ainoastaan virallisten passikuvien ottaminen oli sallittua. Nämä miehet halusivat kaikesta huolimatta itsestään tai ystävistään muiston. Kuvien miehet eivät kuitenkaan koskaan noutaneet heistä otettuja kuvia.
Taleban-hallinnon kaaduttua Magnum-kuvatoimiston valokuvaaja Thomas Dworzak osti alkuperäiset kuvat kahdesta kandaharilaisesta kuvaamosta. Alkuperäisiä kuvia on kolmea tyyppiä; mustavalkoisia kuvia, samoja kuvia väritettynä ja retusoituna sekä värifilmille kuvattuja pikakehitettyjä kuvia.
|
Copyright Collection of Thomas Dworzak |
Kuvat ovat taiteellisesti kiinnostavia, mutta niiden sisällöstä voidaan lopulta esittää vain tulkintoja. Näissä kuvissa tuntuu näyttäytyvän perin inhimillinen halu kauneuteen ja turhamaisuuteen. Kuitenkin sen, mikä länsimaisen katsojan silmin saattaa näyttäytyä feminiinisyytenä tai jopa kitchinä, on ehkä tarkoitus päinvastoin ilmentää voimaa ja maskuliinisuutta.
Taleban kuvien arvoitus jatkuu: alkuperäiset vedokset katosivat näyttelyjärjestelyjen aikana Pariisissa. Uudet vedokset on tehty Magnum-kuvatoimistossa Pariisissa alkuperäisten kuvien digitoiduista versioista. Esillä on 40 reproduktiota ja 15 alkuperäistä kuvaa.
Kuvat ovat ostettu seuraavilta kuvaajilta: Said Kamal / studio "Shah Zadah" ("Kuninkaan poika") ja Nazir / studio "Roshan" ("Valo") ja studio "Nazir Photographer".
Thomas Dworzak: Taliban Collection organized by Magnum Photos
|
|