Tony Cokes toteaa, että ”vaatimus poliittisesti neutraalista taiteesta on lausuntona poliittisesti kaikkein latautunein. Taide ei voi välttyä heijastamasta historiaa, politiikkaa tai talouselämää, eikä populaarikulttuuri ideologiaansa”.
Cokesin videoteoksessa 2@ yhdistyvät musiikki ja teksti. Katsojalle esitetään kysymyksiä, väitteitä ja vihjeitä, jotka liittyvät 1960-luvulta alkaen pop- ja rock-musiikkiin. Lauseissa on viittauksia mainos-sloganeihin, rock-lyriikkaan ja musiikkivideoihin. Teoksessa on lainauksia muun muassa yhteiskuntaan vaikuttaneilta ajattelijoilta ja eri alojen taiteilijoilta, kuten esimerkiksi Malcom X:ltä, Public Enemyltä, Luis Althusserilta ja William Burroughsilta. Mustavalkoisella pohjalla vilahtavien lauseiden taustalla soi Cokesin ja Mark Piersonin taideyhtye SWIPE:n esittämä musiikki.
Taiteilija käyttää teoksessa hyväkseen yleisön kiinnostusta populaarikulttuuria ja rockmusiikkia kohtaan sekä pyrkii tarkoituksellisesti herättämään katsojissa levottomuutta. 2@ on sekä yhteiskuntaan kohdistuvaa kriittistä analyysiä, taiteilijan tulkintaa historiasta että hänen yhtyeensä promootiomateriaalia. SWIPE:n tyylille puolestaan on ominaista populaarimusiikin ja kulttuurin tutkimuksen harkittu ja tahallinen väärinymmärtäminen.
Cokes tutkii töissään kuinka yksilöt rakentavat ja toteuttavat identiteettejään median, populaarimusiikin sekä Hollywood-elokuvien kautta. 2@ tuo esille sen että vaikka taidemaailmalla, viihdeteollisuudella ja mainonnalla voi päällisin puolin olla eroavaisuuksia, niillä on myös yhteisiä piirteitä ja rakenteellisia samankaltaisuuksia.
|
|
Tony Cokes tuo esille taiteessaan rodun ja sukupuolen vaikutusta yksilön identiteetin muotoutumiseen. Cokesin videoita ja multimediainstallaatioita on ollut esillä muun muassa MoMa:ssa, Guggenheimissa ja Whitneyn Modernin taiteen museoissa New Yorkissa sekä Kasselin Documenta X:ssa, Saksassa. Cokes opettaa parhaillaan Brownin yliopistossa kuvataiteita ja asuu Providencessa Rhode Islandissa.
|
|