Stunt - Videoita

Lilibeth Cuenca Rasmussen

Huuto / Shout, 2002

 

Tanskalais-filippiiniläisen Lilibeth Cuenca Rasmussenin teos Huuto on dokumenttimateriaalista koottu, musiikkivideomaiseen muotoon tehty kuvaus uskonnollisesta tilaisuudesta Filippiineillä. Teoksessa kuvataan tuhansia ihmisiä, jotka ovat tulleet Born Again Christians –liikkeen sunnuntaipalvelukseen Manilassa sijaitsevalle stadionille. Tilaisuus muistuttaa tunnelmaltaan spektaakkelimaista, tunteisiin vetoavaa rock-konserttia. Siihen osallistuvien ihmisten kasvoilta voi aistia heidän kokevan vahvoja tunne-elämyksiä.

Cuenca Rasmussen haastatteli teostaan varten Born Again Christians –liikkeen tilaisuuteen osallistuneita nuoria, joilla oli keskenään hyvin samanlainen ajatusmaailma: omien mielipiteidensä sijaan he korostivat Raamattuun kirjoitettua totuutta. Vaikka taiteilija oli esittänyt nuorille henkilökohtaisia kysymyksiä, he vastasivat vetoamalla Raamatun tiettyyn lukuun ja
jakeeseen.

Huuto kertoo lähetystyötä tekevien fundamentalististen kristillisten kirkkokuntien laajentuneesta kannatuksesta Filippiineillä ja nostaa esiin Born Again Christian –liikkeen sosiaaliset ja poliittiset vaikutukset maassa. Yhdysvalloissa syntynyt liike on hankkinut aktiivisesti jäseniä itselleen siviilihallinnossa ja armeijassa toimivista vaikutusvaltaisista henkilöistä. Yhdysvaltalaisperäiset uskonnolliset liikkeet, kuten Born Again Christians, ovat oivaltaneet poliittisen ja uskonnollisen vallan yhteenliittämisen tarkoituksenmukaiseksi. Ajattelutapa kulminoituu ajatukseen siitä, että moraalinen enemmistö voi päättää millaista poliittista ja uskonnollista moraalia kansakunta tarvitsee mm. suhteessaan aborttiin.


Lilibeth Cuenca Rasmussen, Shout, 2002

Lilibeth Cuenca Rasmussen on syntynyt Manilassa, mutta asuu ja työskentelee Kööpenhaminassa. Monikulttuurisuudesta ammentavan taiteilijan tuotanto käsittää videoita, valokuvaa ja installaatioita. Hänen töitään on ollut esillä Pohjoismaiden lisäksi muun muassa Pohjois-Irlannissa, Italiassa, Ranskassa ja Etelä-Koreassa. Suomessa hänen teoksiaan on nähty aiemmin ARS 01-näyttelyssä Kiasmassa, Valokuvataiteen museossa sekä Taidemuseo Tennispalatsin Rohto-näyttelyssä 2002.  


 


Lasipalatsin Mediakeskus Oy ©2001 8.9.2004