Stunt - Videoita

Miranda July

Amatööri / The Amateurist, 1998

 

Miranda Julyn videoteoksessa esiintyy kaksi naista, ammattilainen ja amatööri. Amatööriä esittävä nainen on yksin huoneessa, jossa valvontakamera tarkkailee hänen toimiaan. Vähissä vaatteissa oleva amatööri intoutuu hetkittäin ja alkaa keimailla sekä hassutella valvontakameran edessä. Välillä hän taas vaikuttaa poissaolevalta ja vetäytyy istumaan huoneen nurkkaan kauemmas kamerasta. Toisinaan hän tuntuu olevan pitkästynyt ja makaa lattialla selällään ja heiluttelee jalkojaan ilmassa kuin pieni lapsi.

Säntillisesti pukeutunut ammattilainen on seurannut pienestä tv-monitorista amatööriä jo neljän ja puolen vuoden ajan ja selittää hänen puuhiaan katsojalle. Hän tulkitsee amatöörin vartalon muodostamat asennot ja kulmat erilaisiksi numeroiksi ja kirjaimiksi. Vaikka ammattilainen ei olekaan koskaan tavannut amatööriä, hän on kiintynyt harrastukseensa niin, että tarkkailee amatööriä tv-ruudun välityksellä päivittäin. Välillä amatööri käyttäytyy ammattilaisen mielestä sopimattomasti, mutta ammattilainen yrittää selittää hyväntahtoisesti amatöörin toimintaa tämän eduksi. Vuosia kestänyt tarkkailu on aiheuttanut sen, että ammattilainen on alkanut samaistua amatööriin. Ammattilainen tuntee välillä elävänsä samankaltaisessa epätodellisessa maailmassa kuin amatööri.

July näyttelee itse sekä ammattilaista että amatööriä teoksessaan. Kuvataiteilija viihtyy näyttelijän roolissa, jossa hän kokee olevansa vapaa sosiaaliseen kanssakäymiseen liittyvistä estoista. ”Tunnen usein olevani liikaa muille ihmisille. Olen huomannut, että ihmiset pyrkivät välttämään tiettyjen tunteiden kohtaamista tai puhumista joistain asioista. Yritän ratkaista tämän ristiriidan esittämällä performansseja, sillä silloin voin olla täydellisesti oma itseni.”


Miranda July, The Amateurist, 1998.Credit: Courtesy Video Data Bank, Chicago.

Miranda July tekee valokuvia, videoita, performansseja ja musiikkia. Hän on ollut myös kirjoittamassa käsikirjoitusta elokuvaan Maailman keskipiste yhdessä Smoke- ja Blue in the Face -elokuvat käsikirjoittaneiden Wayne Wangin ja Paul Austerin kanssa. July on esiintynyt ja esitellyt töitään laajalti Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Hän asuu ja työskentelee Portlandissa, Oregonin osavaltiossa. 


 


Lasipalatsin Mediakeskus Oy ©2001 8.9.2004