Dokumentti Tom of Finlandista
Tom of Finlandin eroottisia piirroksia julkaistiin ensimmäisen kerran julkisesti amerikkalaisessa Pictorial Physique -lehdessä vuonna 1956. Touko Laaksonen oli signeerannut piirroksensa yksinkertaisesti nimellä ”Tom”, mutta lehti muutti sen muotoon ”Tom of Finland”. Tom itse ei mielestään edustanut erityisesti Suomea, mutta Pictorial Physique -lehden toimittajat näkivät Tomin kuvaamien miesten ruumiinrakenteen tyypillisesti suomalaisena.
Tom of Finland oli siirtänyt piirroksiin omia sodanaikaisia kokemuksiaan rintamalta: useissa henkilökuvissa on vaikutteita Jatkosodan aikaisen Saksan armeijan tiukasti istuvista asepuvuista koppalakkeineen. Myöhemmin myös amerikkalaisten bodauslehtien miesten ulkomuoto alkoi vaikuttaa piirrosten henkilöiden estetiikkaan.
Kansallinen kulttuuri Suomessa ja sen kuvalliset esitykset eivät olleet antaneet Tomin luomalle miesidentiteetille mahdollisuutta olla osa "kansakunnan kertomusta". Uuden gay-miestyypin vakiinnuttamiseksi tarvittiin toisenlainen kansakunta: Queer Nation. Se oli kansakunta toisen sisällä, ja sen tarkoituksena oli yhdistää seksuaaliset "toiset" yhteisöksi. Queer Nation -käsite oli ensimmäisenä käytössä Yhdysvalloissa ja siksi myös Tom of Finlandin uusi mieskuva sai siellä aluksi laajempaa merkitystä ja vasta myöhemmin Suomessa.
Tom of Finlandin luoman gay-kuvaston vaikutus on näkynyt ainakin populaarikulttuurissa, rock-musiikissa, muotisuunnittelussa, mainonnassa, valokuvissa ja elokuvissa. Tomin kuvien nahkamies ei ole rajoittunut pelkästään homoyhteisöjen käyttöön, vaan se on jättänyt jälkensä myös heteromiesten ja -naisten moottoripyöräklubeihin, ”über-man” -roolimalliin, nk. genderfuck-asenteeseen ja vaikkapa Madonnan videoihin.
|
Ilppo Pohjola, Daddy and the Muscle Academy, 1991. Dokumenttielokuva Tom of Finlandista. Copyright Ilppo Pohjola. |