Stunt - Videoita

Vincent Pruden

FIN, 2003

 

Vincent Prudenin videossa Los Angelesissa asuvan kertojan tyttöystävä on juuri jättänyt hänet. Pitkittääkseen lopullista eroa, Helsinkiin matkustava kertoja vuokraa suomalaisen näyttelijän, Irina Björklundin, esittämään tyttöystävää. Muistot tyttöystävästä hämärtävät Los Angelesin ja Helsingin välistä rajaa. Englannin kielessä Suomeen liittyy ajatus lopusta: lopettamisen ja suomalaisen erottaa vain yksi kirjain (finish-Finnish). Prudenin teos tutkiikin lopettamisen mahdottomuutta ja haluttomuutta lopettaa asioita. Merkitysten moninkertaistuminen on videon kertojan itselleen valitsema strategia. Juuri loppuun saattamista kertoja haluaa välttää omassa työssään.

Vincent Pruden on pohtinut taideteoksissaan epämukavuutta, jota taidemaailma tuntee representaatiota eli uudelleenesittämistä kohtaan. Tämä ilmenee ennen kaikkea median naisia ja vähemmistöjä käsittelevissä esityksissä. Prudenin teokset kertovat myös hänen monimutkaisesta suhteestaan omaa asemaansa kohtaan: hän on rodusta kiinnostunut afrikkalais-amerikkalainen taiteilija lähes ’valkoisessa’ taidemaailmassa.

Pruden on tuonut useissa töissään esiin ihmisten halun nähdä oma ruumiinsa osana suurempaa kokonaisuutta: rotua. Esillä olevassa äitiään kuvaavassa valokuvateoksessa Pruden on maalannut valkoihoisen äitinsä kasvoväreillä mustaksi ja esittänyt ajatuksen halusta olla musta. Pruden viittaa toistuvasti teoksissaan Pohjois-Amerikassa 1830-luvulla alkaneeseen suosittuun minstrel-show perinteeseen, jossa valkoihoiset matkivat plantaasien mustia orjia maalaamalla kasvonsa mustaksi korkista valmistetulla väriaineella. Matkiminen ja ivaaminen eivät kohdistuneet ainoastaan ihonväriin, vaan siitä saivat osansa myös mustien oma kulttuuri: musiikki ja tanssi. Pruden ei ole ainoa Yhdysvaltojen afrikkalais-amerikkalaisessa yhteisössä, joka on nostanut esiin mustia
nöyryyttäneen show-perinteen: myös elokuvaohjaaja Spike Lee käsitteli aihetta vuonna 2000 valmistuneessa elokuvassaan Bamboozled. Pruden tuntuukin korostavan teoksissaan, ettei yksilö tai ryhmä voi vapaasti valita sitä tapaa, jolla ryhmään sitoutumista, kansallisuutta tai rotua on yhteiskunnassa mahdollista toteuttaa.


Vincent Pruden, FIN, 2003. Copyright Vincent Pruden.

 


Vincent Pruden, FIN, 2003. Copyright Vincent Pruden.

Vincent Pruden syntyi New York Cityssä, vietti lapsuutensa Washington DC:ssä ja asuu nykyään Los Angelesissa. Prudenilla on kandidaatin tutkinto St. John’s Collegesta, pääaineena filosofia, ja taiteen maisterin tutkinto Kalifornian yliopistosta (Los Angeles). Tutkintojen välillä hän opiskeli kuvanveistoa Pariisissa. Prudenin teokset ovat performanssiin perustuvia videoinstallaatioita ja hän käsittelee niissä rotua ja identiteettiä. Esillä oleva FIN -teos on kuvattu Helsingissä kesällä 2002, jolloin Pruden oli taiteilijavaihdossa HIAP:issa (Helsinki International Artist-in-residence Program). 


Lasipalatsin Mediakeskus Oy ©2001 8.9.2004