Stunt - Videoita

The Wooster Group

Keisari Jones / The Emperor Jones, 2000

 

Keisari Jones on Eugene O' Neillin 1920-luvun alussa kirjoittama näytelmä. Ilmestyessään se oli tapaus Broadwayn teatterimaailmassa. O'Neill julistautui vastustamaan amerikkalaista business-ajattelua. Enemmän kuin näytelmän sisältö, yleisöä kuitenkin kiinnosti näytelmän uudenaikainen muoto; dialogin vapaus ja alkuvoimainen rummun syke.

Keisari Jones -näytelmä tapahtuu eräällä Länsi-Intian -saarella 1800-luvulla. Se kertoo mustasta miehestä, joka taloudellisesti menestyäkseen on ottanut valkoisen miehen identiteetin. Hän kieltää juurensa ja esiintyy kuin ahne valkoinen mies. Sen sijaan, että hän olisi orjan asemassa, kuten mustat 1800-luvun länsimaisissa yhteiskunnissa usein olivat, hän on ryhtynyt saaren 'hallitsijaksi' ja nylkee kohtuuttomasti veroja alkuperäisasukkailta. Alkuperäisasukkaat ryhtyvät kapinaan. 'Hallitsija' säikähtää ja pakenee. Pakomatkallaan hän kokee peloissaan hallusinaatioita, menettää itsetuntonsa ja lopuksi tuhoutuu.

Näytelmän videoversiossa Kate Valk esiintyy 'hallitsijana', Brutus Jonesina, ja on pukeutunut japanilaistyyliseen samurai-asuun. Hän esittää roolinsa rajusti liioitellen ja valtavalla vauhdilla. Aluksi 'hallitsija' istuu tuolissa, joka näyttää ensisilmäyksellä ylelliseltä, mutta paljastuukin rullatuoliksi. Vaaleaihoisen Kate Valkin kasvot on maalattu mustiksi ja huulet korostetun suuriksi. Tämä viittaa Amerikassa minstrel-perinteeksi kutsuttuun 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa valkoisille tehtyyn viihteeseen, jossa valkoiset esiintyivät liioitellusti mustana. Minstrel-perinteeseen kuuluu myös silmien suuriksi levittäminen ja liioiteltu puhetyyli. Näytelmässä Willem Dafoe on Smithers, kauppamies, joka puhuu englantia alempaan yhteiskuntaluokkaan viittaavaan Itä-Lontoon cockney-murteella. Teos muistuttaa siitä, että ihmisen ei pidä yrittää esittää jotain sellaista, mitä hän ei ole. Vallan ja taloudellisen edun himossa ihminen voi hukata itsensä ja tuhoutua.


The Wooster Group, The Emperor Jones, 2001. Courtesy Electronic Arts Intermix (EAI), New York.

The Wooster Group on new yorkilainen teatteriryhmä, joka on perustettu vuonna 1970-luvun alussa. Sen teatteri Performance Garage sijaitsee autotallia muistuttavassa tilassa Wooster Streetillä Sohossa. Ryhmä on vieraillut usein Euroopassa ja vetää katsomot täyteen uskollista yleisöä. Esitykset ovat tinkimättömän kokeellisia, mikä näkyy myös heidän kekseliäässä tavassaan käyttää video- ja filmimateriaalia. Esityksissä, jossa teatteri, tanssi, video ja filmi kohtaavat, etsitään taideteoksille aikaamme sopivaa esitysmuotoa.  


 


Lasipalatsin Mediakeskus Oy ©2001 8.9.2004