Stunt - Videoita

Sari Tervaniemi

Kadonnut kuvio / The Vanishing Sheme, 2003

 

Sari Tervaniemen teos Kadonnut kuvio kertoo noin 30-vuotiaasta naisesta, jonka unissa tai mielikuvituksessa toistuu naisen ja eri miesten välillä tapahtuva samankaltainen, hämmentävä tilanne. Sen ilmapiiri on ensiksi leikillinen tai unenomaisen rauhallinen, mutta muuttuu sitten väkivaltaiseksi.

Tervaniemi ei halua luoda vaikutelmaa, että teoksen nainen olisi uhri, vaikka hän onkin välillä alakynnessä ja väkivallan kohteena. Nainen toistaa miesten kanssa samaa kaavaa, kunnes uskaltaa lopulta päästää itsensä vapaaksi siitä. Taiteilijan mukaan Kadonnut kuvio voidaankin nähdä naisen tai miehen selviytymistarinana. Teos ei ole sidottu paikkaan ja se voisi tapahtua kenelle tahansa länsimaiselle noin kolmekymmentävuotiaalle.

Kadonnut kuvio koostuu erillisistä jaksoista, joista osa on värillistä ja osa mustavalkoista kuvaa. Teos tarjoaa vaihtoehtoisia tulkintamalleja, sillä Tervaniemen mukaan on oleellista, ettei katsojalle kerrota vain yhtä tarinaa. On tärkeää, että teoksen osille voi hakea tiettyjä eri tulkintamahdollisuuksia, sillä tässä pelissä ei ole yhtä totuutta.


Sari Tervaniemi, Kadonnut kuvio, 2003. Copyright Pekka Niskanen.

 


Sari Tervaniemi, Kadonnut kuvio, 2003. Copyright Pekka Niskanen.

Sari Tervaniemi tekee videoita, videoinstallaatioita ja valokuvia. Teokset käsittelevät usein sosiaalisia valtapelejä. Tervaniemi työskentelee videotuotannoissaan usein projektikohtaisten ryhmien kanssa. Kadonnut kuvio-teoksen rooleissa esiintyvät Katariina Numminen, Vilppu Kiljunen, Juha-Pekka Mikkola, Tero Malinen ja Tatu Siivonen. Teoksen on kuvannut Heikki Färm ja äänen on suunnitellut Johanna Storm yhdessä taiteilijan kanssa.  


Lasipalatsin Mediakeskus Oy ©2001 8.9.2004