Nobuyoshi Araki: Tokyo Still Life

Nobuyoshi Araki


 

Nobuyoshi Araki syntyi 1940 Minowassa, Tokiossa. Hänen isänsä oli japanilaisten puukenkien (geta) valmistaja. Araki opiskeli valokuvausta ja elokuvaa Chiban Yliopistossa 1959-63. Valmistuttuaan hän työskenteli mainosvalokuvaajana Dentsu Inc.:ssa lähes kymmenen vuotta, jonka jälkeen hän on toiminut itsenäisenä valokuvaajana. Araki on julkaissut noin kolme sataa valokuvakirjaa ja pitänyt lukemattomia näyttelyitä ympäri maailmaa.

Nobuyoshi Araki on Japanin tunnetuimpia ja samalla kiistellyimpiä valokuvaajia. Vaikka Araki tunnetaan etenkin häpeilemättömän eroottisista ja provokatiivisista alastonkuvistaan, on hän ennen kaikkea Tokion tallentaja. Tokio on Arakin kotikaupunki ja suuri rakkaus, kaupunki, josta hän ei mielellään poistu, ja jolle hän on omistautunut taiteessaan.

Arakille kuvaaminen on elämäntapa; hän kuvaa jatkuvasti useita, joskus jopa kymmeniä filmirullia päivässä. Tämä vauhti on hyvin aistittavissa tuhansien kuvien sarjoissa, jotka tallentavat tokiolaista elämänmuotoa päivin ja öin. Araki on Tokiossa kulttihahmo. Hänen päivittäiset kävelyretkensä Shinjukun, punaisten lyhtyjen alueen yökerhoissa, strippiklubeilla ja rakkaushotelleissa ovat legendaarisia.

Näyttelyssä on esillä kymmenen valokuvasarjaa, joista Vuosisadan loppu ja Elokuun rakastaja ovat kaikkein tuoreimpia. Varhainen sarja Satchin ja hänen veljensä Mabo (1963) käsittää still-kuvia samannimisestä Arakin tekemästä elokuvasta. Sarja on ripustettu museon ensimmäiseen kerrokseen. Sentimentaalinen matka (1991) koostuu Arakin 42-vuotiaana menehtyneen vaimon, Yokon, ja pariskunnan rakkaan kissan kuvista. Alun perin Araki julkaisi Sentimentaalisen matkan omakustanteisena valokuvakirjana jo vuonna 1971. Kirja kertoi pariskunnan kuherruskuukaudesta ja sen myötä Araki aloitti päiväkirjamaisen valokuvaustyylinsä.

Arakin kuvissa näkyy toisaalta vanhan japanilaisen eroottisen taiteen, toisaalta eurooppalaisen surrealistisen valokuvan perintö. Kuvasarjat ovat jännittävä yhdistelmä spontaanisti näpättyjä ja teatraalisesti poseerattuja otoksia. Ne tasapainoilevat ylevän ja rivon välimaastossa yhdistäen ekstaasin ja kuoleman; kiihkeän elämänjanon ja melankolisen tietoisuuden elämän rajallisuudesta.

Näyttelyn on järjestänyt Ikon Gallery, Birmingham.

Näyttelyn yhteistyökumppani: Anna-lehti


 


 


Lasipalatsin Mediakeskus Oy ©2001 8.9.2004