Kalkutassa (nyk. Kolkata) syntyi 1800-luvulla omaperäinen maalaustyyli, joka sai nimen syntypaikkansa mukaan: kalighat-maalauksia tehtiin ja myytiin basaareissa Kali-jumalattaren kunniaksi rakennetun Kalighat-temppelin ympäristössä. Käsityöläisten tekemät kuvat olivat hinnaltaan edullisia, ja niistä tuli suosittuja esimerkiksi matkamuistoina.
Alun perin Kalighat-maalausten aiheet liittyivät hindumytologiaan, mutta myöhemmin mukaan tulivat maalliset ja ajankohtaiset aiheet, kuten yhteiskunnan ilmiöt ja paikalliset uutiset.
Maalauksissa hyödynnettiin uusia materiaaleja, joita Kalkutta kansainvälisenä kauppakaupunkina tarjosi. Ne tehtiin eurooppalaistyyppisillä vesiväreillä teollisesti valmistetulle paperille. Maalausten tuotanto hiipui 1900-luvun alkukymmeninä, jolloin painokuvat syrjäyttivät ne.
Vaikka kalighat-maalaukset nauttivat omana aikanaan suurta suosiota, niiden taiteellisesta arvosta on kiinnostuttu vasta 1900-luvulla. Pelkistetty viivan ja värin käyttö, joka aikoinaan näytti alkeelliselta, mielletäänkin nyt moderniksi. Tyylillä on ollut suuri vaikutus 1900-luvun intialaiseen taiteeseen, mm. Jamini Royn maalauksiin. Siitä ovat olleet kiinnostuneita myös eurooppalaiset modernistit. Ainakin Pablo Picasson, Fernand Légerin ja Henri Matissen tiedetään hankkineen kalighat-maalauksia omakseen.
|
Tuntematon taiteilija: Kali-jumalatar, Kalighat-maalaus, 1845.
© V&A Images / Victoria ja Albert Museo
|