Meksikolainen kuolleiden päivän alttari
12.09.2000 - 05.11.2000

 

 
 

 

 

 

Kuolleiden päivää, Día de los Muertos, vietetään Meksikossa marraskuun alussa. Ajankohta vastaa meidän pyhäinpäiväämme ja päivän tarkoituskin on sama: vainajien muistaminen. Meksikolainen tapa kunnioittaa vainajia poikkeaa kuitenkin omastamme. Koko suku kokoontuu yhteen, koteihin rakennetaan alttari suvun vainajille, alttareille asetetaan kukkia, esineitä, ruokaa ja juomaa, haudat kunnostetaan ja hautausmaalla valvotaan kokonainen yö. Kuolleiden päivän vietossa on karnevaalitunnelmaa. Luurangot tanssivat, tequila virtaa ja lapset syövät sokeripääkalloja.

Kuolleiden päivän alttarin perinne on lähtöisin Meksikon intiaaneilta. Perinne muuntautui espanjalaisten ja kristinuskon saavuttua Meksikoon: alttarille ilmestyivät katoliset pyhimykset ja ristit. Alkuperäiskansan ja valloittajien kulttuurit sulautuivat yhteen. Kuolleiden päivän alttari on elävää kansanperinnettä, joka muuntuu koko ajan tänäkin päivänä: amerikkalaiset Halloween-kurpitsat ovat jo ilmestyneet alttarille.

Tennispalatsin alttari oli omistettu Tina Modottille, jonka valokuvanäyttely oli samaan aikaan esillä museossa, sekä Meksikon kahdelle suurelle taiteilijalle Frida Kahlolle ja Diego Riveralle. Alttarin paperimassasta valmistetut luurankohahmot tilattiin kuuluisalta Linares-perheeltä, joka on erikoistunut niiden valmistamiseen. The National Museum for Popular Cultures Mexicon kuraattori Dora Baizabal Sánchez toi alttarin esineistön Meksikosta Helsinkiin ja vastasi alttarin esillepanosta. Alttari jää Helsingin kaupungin taidemuseon kokoelmiin.

Näyttelyn tuotti Helsingin kaupungin taidemuseo yhteistyössä CONACULTAN (Consejo Nacional para la Cultura y las Artes) ja The National Museum for Popular Cultures Mexicon ja Meksikon suurlähetystön kanssa.

.

Lasipalatsin Mediakeskus Oy ©2001 18.7.2001

Linkit


Yhteystiedot:Salomonkatu 15 (Kampin liikekeskuksen vieressä), Helsinki 10,
PL 5400, 00099 Helsingin kaupunki
Puh. (09) 310 87001, faksi (09) 310 87000

Avoinna:
ti-su klo 11-20.30 (lipunmyynti päättyy klo 20), ma suljettu.
Liput:
Normaali pääsylippu 9e.
Normaali alennuslippu 7e.
Alle 18-v. ilmaiseksi
Perjantaisin ilmainen sisäänpääsy klo 11-16!
Lippujen hinnoissa muutokset mahdollisia!