Litografioita ankkamaalauksista - Marko Leppälän kokoelma
Legendaarisen sarjakuvapiirtäjän Carl Barksin näyttelyssä Helsingin kaupungin taidemuseossa Tennispalatsissa oli esillä on n. 70 Barksin ankka-maalauksista tehtyä litografiaa, kaksi hänen alkuperäismaalaustaan sekä piirroksia. Teokset kuuluvat helsinkiläisen keräilijän Marko Leppälän ainutlaatuiseen kokoelmaan.
Carl Barks loi uransa ensin Disneyn studioilla ja sen jälkeen vuodesta 1942 pääpiirtäjänä Western Publishing -yhtiössä, jolla oli lisenssi Disneyn sarjakuvakirjojen julkaisemiseen. Aku Ankka oli 1940-luvun alussa vielä laiska, epäselvästi vaakkuva kuumakalle. Barks teki Akusta maailman tunnetuimman "höyhenpeitteisen eläimen" ja antoi hänelle sellaiset persoonallisuuden piirteet, joista me hänet niin helposti tunnistamme: Hän on kaikkea, hän on jokainen meistä. Hän tekee samat virheet kuin me kaikki teemme. Joskus hän on roisto ja usein hän on todella hyvä tyyppi ja aina hän käyttäytyy kuin tavallinen keskivertotomppeli." Barks loi Akulle myös paikan, missä asua - Ankkalinnan - sekä sinne seuraksi mm. Roope-sedän, Hannu Hanhen, Pelle Pelottoman, Milla Magian, Karhukoplan ja Sudenpennut.
Taiteilijan uransa ankkamaalarina Carl Barks aloitti vasta jäätyään eläkkeelle 1966. Kirkasvärisistä ja vauhtia pursuavista maalauksista alkoi ilmestyä markkinoille myös luvattomia painokopioita, ja lopulta Disney 1976 kielsi Barksilta hahmojensa käytön. Tämä siirtyi muihin aiheisiin, lännenkuviin, tarukuninkaisiin ja muihin kuin Disneyn ankkoihin. Lupa Disneyn ankkojen käyttöön heltisi takaisin 1982, jolloin Another Rainbow -kustannusyhtiö ja Disney alkoivat yhteistyössä painaa Barksin maalauksista signeerattuja ja numeroituja litografioita. Alkuperäiset teokset olivat jo tuolloin tavallisten fanien ulottumattomissa. Nykyisin maalaukset ovat hinnaltaan jo niin huikeita, että ne pysyvät amerikkalaisten miljonäärien kokoelmissa.
Barksin suurikokoiset ankka-litografiat ovat painolaadultaan erittäin korkeatasoisia. Syvän humanismin, lämpimän huumorin ja lempeän satiirin sävyttämät seikkailut ovat vastustamattomia; ne pursuavat elämäniloa ja panevat ankkojen hahmossa meidät nauramaan itsellemme, itaruudellemme ja kaikille mahdollisille inhimillisille - tai ankkamaisille - luonteenpiirteillemme. Carl Barks kuoli kesällä 2000 - vajaata vuotta ennen 100-vuotissyntymäpäiväänsä. Työtään hän jatkoi viimeiseen asti.
Suomessa vietetään tänä vuonna Aku Ankka -lehden merkkipäivää: aina yhtä suosittu julkaisu on ilmestynyt meillä jo 50 vuotta.
|