William Blake
12.04.2000 - 25.06.2000

 

 
 

 

 

 

Englantilaisen taiteilijan, runoilijan ja mystikon William Blaken (1757-1827) näyttely Helsingin kaupungin taidemuseossa Tennispalatsissa oli mitä ajankohtaisin puheenvuoro uuden vuosituhannen alussa. Harvan taiteilijan kohdalla luonnehdinta ”edellä aikaansa” on niin paikkansa pitävä kuin Blaken. Omana aikanaan lähes huomiotta jäänyt taiteilija määritteli itsekin yleisökseen "Children of the Future Age", tulevien aikojen lapset.

Lontoossa vuonna 1757 syntyneen William Blaken ajatteluun vaikutti voimakkaasti erityisesti Ranskan vallankumous, joka nähtiin yleisesti merkiksi uuden ajan alkamisesta Euroopassa. Blake koki itsensä ensisijaisesti profeetaksi, jolle taide oli keino saada aikaan muutos ihmisessä ja siten koko yhteiskunnassa. Hän käsitteli teoksissaan epätasa-arvoa, väkivaltaa, rakkauden puutetta ja henkistä tyhjyyttä - ongelmia, jotka ovat edelleen yli 200 vuoden jälkeen ajankohtaisia ja universaaleja. Blaken mukaan tosi jumaluus on lähtöisin ihmisluonnosta, siitä miten se herää oivaltamaan visionääriset voimavaransa: "Mielikuvitus, Jumalallinen Jokaisessa Ihmisessä".

Parhaiten William Blake tunnetaan ehkä lyyrisenä runoilijana, Songs of Innocencen ja The Tyger -runon tekijänä. Oman mytologiansa luoneen taiteilijan profeetalliset teokset ovat kuitenkin vähitellen saaneet osakseen yhä suurempaa huomiota. Blake tunnetaan myös valohohteisista vesiväritöistään ja kaiverruksista, joita hän teki Raamatun sekä Danten ja muiden kirjailijoiden teosten kuvitukseksi. Ainutlaatuista Blaken tuotannossa on tekstin ja kuvan yhdistyminen saumattomaksi kokonaisuudeksi. Tämän teki mahdolliseksi se, että kaivertajan ammattitaidon hankkinut taiteilija keskittyi taiteellisen ja runollisen luomistyönsä ohessa myös graafisten menetelmien kehittämiseen. Hänen kehittämällään menetelmällä oli mahdollista piirtää, maalata ja kirjoittaa samalle levylle. Blaken runoteoksissa kasvit, eläimet, ihmiset ja henkiolennot pyörähtelevät sanojen lomassa tai sanat ilmaantuvat kuvien keskelle.

William Blaken näyttelyssä oli esillä 137 teosta British Museumin laajasta Blake-kokoelmasta. Esillä oli alkuperäisiä kuvitettuja kirjoja ja vesiväritöitä sekä usealla eri menetelmällä toteutettua grafiikkaa ja siihen liittyvää aineistoa. Suuri osa teoksista oli ensimmäistä kertaa esillä Iso-Britannian ulkopuolella, ensiksi Helsingissä ja myöhemmin syksyllä Prahan linnassa. Näyttelyn teosvalinnoista ja luettelon tekstiosuudesta ovat vastanneet professori David Bindman ja Simon Baker. Näyttelyn tuotti British Museum ja sitä tuki British Council.

Lasipalatsin Mediakeskus Oy ©2001 25.7.2001

Linkit


Yhteystiedot:Salomonkatu 15 (Kampin liikekeskuksen vieressä), Helsinki 10,
PL 5400, 00099 Helsingin kaupunki
Puh. (09) 310 87001, faksi (09) 310 87000

Avoinna:
ti-su klo 11-20.30 (lipunmyynti päättyy klo 20), ma suljettu.
Liput:
Normaali pääsylippu 9e.
Normaali alennuslippu 7e.
Alle 18-v. ilmaiseksi
Perjantaisin ilmainen sisäänpääsy klo 11-16!
Lippujen hinnoissa muutokset mahdollisia!