Sophie Calle
12.04.2001 - 15.07.2001

 

 
 

 

 

 

The Detachment
Double Blind


Ranskalainen käsitetaiteilija Sophie Calle (s. 1953) on yksi tunnetuimmista nykytaiteilijoista. Sophie Callen näyttely Helsingin kaupungin taidemuseossa Tennispalatsissa koostui kymmenestä Berliinissä kuvatusta valokuvasta, jotka ovat kokonaisuudesta The Detachment, 1996 sekä yhdessä Gregory Shephardin kanssa toteutetusta videoteoksesta Double-Blind, 1992.

The Detachment (Etääntyminen) tallentaa Saksan yhdistymisen jälkeistä muutosta. Calle kuvasi poistettavaksi tuomittujen muistomerkkien paikkoja ja jäljelle jääneen tyhjyyden. Hän kysyi asukkailta ja ohikulkijoilta heidän mielikuvistaan, heidän erityisistä suhteistaan muistomerkkeihin ja patsaisiin sekä niiden poiston herättämistä tunteista ja ajatuksista. Kuvien yhteyteen tallennetuista sanoista on luettavissa ikävä ja suru, inho ja voitto, mutta ennen kaikkea muistamisen tärkeys. Callen kohtaamat ihmiset elivät erityisessä paikassa, jota merkitsivät tietyt patsaat ja symbolit. Merkkien poistaminen muutti paikkojen mittakaavaa ja teki näkymättömäksi tehdystä voimakkaasti läsnäolevan.

Double-Blind on road movie, joka dokumentoi kahden (Calle ja Shephard) toisilleen melkein tuntemattoman ihmisen automatkaa vanhalla huonokuntoisella Cadillacilla halki Yhdysvaltojen. Matkan varrella he poikkesivat mm. Bruce Naumanin kotiin keskilännessä. Callella ja Shephardilla oli matkan aikana molemmilla oma videokameransa, jolla he kuvasivat toisiaan autossa, hotelleissa, ihmisten kodeissa ja amerikkalaisissa maisemissa. Pari avioitui Las Vegasissa. "Minä menin naimisiin rakkaudesta, mieheni saadakseen elokuvaan kliimaksin."

Calle luo teoksissaan omasta ja muiden elämästä fiktiota, tutkii ihmisen käyttäytymistä ja reaktioita. Hän viettelee, dokumentoi ja kerää informaatiota. Kyseessä on etäännytetty ja lähes kliininen työskentelytapa, jonka kiinnostuksen kohde ei ole objekti sinänsä, vaan ihmisten siihen kohdentuvat muistot, halut ja tunteet. Calle on aktiivinen pelaaja, jonka toiminnan tuloksena syntyy taideteoksia –käsitetaidetta viehättävimmillään.

Näyttelykokonaisuus on tässä muodossaan aikaisemmin esittämätön. Näyttelyn on tuottanut Helsingin kaupungin taidemuseo yhteistyössä Electronic Arts Intermixin, New York ja Galerie Arndt & Partner, Berliinin sekä AV-arkin kanssa.

Lasipalatsin Mediakeskus Oy ©2001 24.7.2001

Linkit


Yhteystiedot:Salomonkatu 15 (Kampin liikekeskuksen vieressä), Helsinki 10,
PL 5400, 00099 Helsingin kaupunki
Puh. (09) 310 87001, faksi (09) 310 87000

Avoinna:
ti-su klo 11-20.30 (lipunmyynti päättyy klo 20), ma suljettu.
Liput:
Normaali pääsylippu 9e.
Normaali alennuslippu 7e.
Alle 18-v. ilmaiseksi
Perjantaisin ilmainen sisäänpääsy klo 11-16!
Lippujen hinnoissa muutokset mahdollisia!