ROBERT DOISNEAU - Pariisin kuvaaja
16.2. - 22.4.2007

 

 
 

 

 

 

Taidemuseo Tennispalatsissa avautuu ranskalaisen valokuvataiteen klassikoihin kuuluvan Robert Doisneaun (1912-94) retrospektiivinen näyttely. Esillä on n. 100 valokuvaa 1930-luvun alusta 1980-luvun lopulle. Mukana on myös Doisneaun kuuluisin ja laajimmalle levinnyt kuva, Le Baiser de l’Hôtel de Ville (1950), jossa nuori pariskunta suutelee Pariisin kaupungintalon edustalla. Valtaosa näyttelyn kuvista kertoo tarinoita Pariisin ja pariisilaisten jokapäiväisestä elämästä, mutta esillä on myös mielenkiintoinen valikoima taiteilijoiden muotokuvia.

Robert Doisneau työskenteli suurimman osan elämästään vapaana valokuvaajana, lukuunottamatta muutaman vuoden työsuhteita Renault’n autotehtaan ja Vogue-lehden palveluksessa. Hän teki lähes 50 vuoden ajan yhteistyötä Rapho-kuvatoimiston kanssa, joka edustaa kuvaajaa edelleen. Doisneaun elämäntyötä vaalivat hänen tyttärensä Annette Doisneau ja Francine Deroudille, jotka hoitavat yli 450 000 negatiivin kokoelmaa Atelier Doisneaun tiloissa Pariisin Montrougessa.

Robert Doisneau edustaa ns. humanistista valokuvausta, jossa pääosaa esittää ihminen, kuvattuna kaunistelemattomasti keskellä arjen iloja ja suruja. Hänen maailmassaan lapset telmivät koulun pihalla, työläiset puurtavat tehtaissa, tavalliset pariisilaiset viettävät aikaa jutustellen nuhjuisissa kulmakuppiloissa ja kuljeskelevat puistoissa kohdaten toisensa – ja heitä tarkkailevan valokuvaajan. Kuvista välittyy voimakas elämisen maku, ja niille on tunnusomaista lämmin, hiukan surumielinen huumori. Valokuvaajaa on verrattu mm. Charlie Chapliniin ja Jacques Tatiin, joiden komiikantaju on yhtä lailla melankolian sävyttämää.

Robert Doisneau luonnehti itseään ’kuvien kalastelijaksi’, joka kuljeskeli vailla varsinaista päämäärää pitkin kaupungin katuja ja odotti kameransa kanssa oikeita hetkiä: ”Pidän ajatuksesta, että kaikki ei ole täydellisesti kontrolloitua, että jotain voi kohdata sattumalta.”

Robert Doisneaun retrospektiivinen näyttely on järjestetty yhteistyössä di ChromAn ja kuvatoimisto Raphon kanssa.

Lasipalatsin Mediakeskus Oy ©2001 15.3.2007

Linkit


Yhteystiedot:Salomonkatu 15 (Kampin liikekeskuksen vieressä), Helsinki 10,
PL 5400, 00099 Helsingin kaupunki
Puh. (09) 310 87001, faksi (09) 310 87000

Avoinna:
ti-su klo 11-20.30 (lipunmyynti päättyy klo 20), ma suljettu.
Liput:
Normaali pääsylippu 9e.
Normaali alennuslippu 7e.
Alle 18-v. ilmaiseksi
Perjantaisin ilmainen sisäänpääsy klo 11-16!
Lippujen hinnoissa muutokset mahdollisia!