Game on
20.9. - 14.12.2003

 

 
 

 

 

 

Videopelien historia, kulttuuri ja tulevaisuus

Game On –näyttely on huima aikamatka videopelien maailmaan vuodesta 1962 nykypäiviin asti. Koko taidemuseon valtaavassa näyttelyssä seurataan pelien teknologian ja muotoilun kehitystä huoneen kokoisista tietokoneista uusimpiin konsoleihin. Esillä on myös pelien suunnitteluvaiheita ensimmäisistä luonnospiirustuksista lopullisiin pelattaviin versioihin. Samalla museo on kuin valtava pelihalli, jossa pääsee pelaamaan yli 120 vanhaa ja uutta peliä Space Warista Pongiin ja Super Mariosta Max Payneen. Näyttely esittelee monipuolisesti video- ja tietokonepelejä, mutta haluaa myös herättää keskustelua niiden merkityksistä ja pelaamisen vaikutuksista.

Pelaaminen on aina ollut ominaista ihmiselle, ja kaikilla kulttuureilla on omat pelinsä. Pelit voivat perustua fyysisyyteen, ne voidaan voittaa älyn voimalla, niissä voi joutua käyttämään oveluutta, tilallista hahmotuskykyä tai sosiaalisia taitoja. Homo ludens, pelaava ihminen, haluaa ratkaista tehtäviä ja voittaa vastapelurinsa, itsensä – tai koneen. Elektroniset pelit ovat kiehtoneet ihmisiä jo neljänkymmenen vuoden ajan, ja niiden suosio kasvaa jatkuvasti kaikkialla maailmassa. Nykyään puhutaan jo ”pikselisukupolvista”, kolmikymppisistä ja sitä nuoremmista, joiden ajatus- ja kuvamaailmaa pelit ovat muovanneet yhtä voimakkaasti kuin elokuvat ja televisio ovat vaikuttaneet heidän vanhempiinsa.

Game On –näyttely tarjoaa lukuisia näkökulmia uuteen pelikulttuuriin ja sen taustoihin. Videopelien historia on ajallisesti lyhyt mutta kehityskaareltaan huikea, kuin loikka kivikaudesta virtuaaliaikaan. Näyttelyssä tarkastellaan erilaisten pelityyppien ja –koneiden kautta tätä kehitystä ja sen vaikutuksia mm. musiikkiin ja elokuvaan. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin, että yli 120 käytössä olevaa peliä antavat kävijöille mahdollisuuden käydä konkreettisesti läpi pelaamisen vuosikymmenet.

Pelit muodostavat nykyään yhden suurimmista ja nopeimmin kasvavista viihdeteollisuuden aloista. Yhdessä näyttelyn monista osioista tutkitaan pelien markkinointia ja toisessa vertaillaan USA:n, Euroopan ja Japanin pelikulttuureja. Game On tarkastelee myös pelien ja taiteen välistä suhdetta – nykyään monet tutkijat ja pelialan ammattilaiset luokittelevat videopelit aivan omaksi taiteenlajikseen. Näyttelyssä on mukana useita pelien maailmaan liittyviä tai sitä kommentoivia taideteoksia sekä kansainvälisiltä että suomalaisilta taiteilijoilta.

Julkisessa keskustelussa pelit liitetään usein negatiivisiin ilmiöihin kuten väkivaltaan ja epäsosiaalistumiseen. Game On –näyttelyyn liittyvä laaja oheisohjelmisto esityksineen, paneeleineen ja työpajoineen pyrkii analysoimaan pelien läpäisemää nykykulttuuria sekä tuomaan esiin myös pelien kehittäviä puolia.

Näyttelyn on tuottanut lontoolainen Barbican Art Galleries yhteistyössä National Museums of Scotlandin kanssa.

Näyttelyn yhteistyökumppanit ovat Helsingin Sanomat ja Anttila Top Ten.

Lue lisää>> www.gameon.fi

Opastukset: Ilmaiset yleisöopastukset suomeksi keskiviikkoisin klo 18, lauantaisin ja sunnuntaisin klo 14; ruotsiksi joka kuukauden 1. ja 3. sunnuntai klo 13. Opastilaukset muina aikoina p. (09) 310 87003.

Taidemuseo Tennispalatsi
Avoinna: ti-su 11-20.30, ma suljettu.
Liput: 6 / 5 / 3 €, alle 7 v. ilmaiseksi. Sarjalippu (5 kpl) 20 €, kimppalippu (2 aikuista + 2-4 lasta) 15 €.

Lasipalatsin Mediakeskus Oy ©2001 18.9.2003

Linkit
Game on -sivut
Työpajaohjelma


Yhteistyökumppanit
Helsingin Sanomat
Anttila Top Ten
Barbican Art Galleries


Yhteystiedot:Salomonkatu 15 (Kampin liikekeskuksen vieressä), Helsinki 10,
PL 5400, 00099 Helsingin kaupunki
Puh. (09) 310 87001, faksi (09) 310 87000

Avoinna:
ti-su klo 11-20.30 (lipunmyynti päättyy klo 20), ma suljettu.
Liput:
Normaali pääsylippu 9e.
Normaali alennuslippu 7e.
Alle 18-v. ilmaiseksi
Perjantaisin ilmainen sisäänpääsy klo 11-16!
Lippujen hinnoissa muutokset mahdollisia!