Tuntematon taivas - Kiinalaisia nykyvalokuvia
22.6. - 28.8.2005

 

 
 

 

 

 

Kiinalaiset nykyvalokuvat täyttävät Taidemuseo Tennispalatsin kaksi kerrosta tänä kesänä. Tuntematon taivas -näyttelyssä on mukana valokuvia 42 taiteilijalta, jotka asuvat kahta lukuun ottamatta Kiinassa, Taiwanissa ja Hongkongissa. Viimeisten viidentoista vuoden aikana otetut valokuvat tarjoavat monipuolisen katsauksen kiinalaiseen taidevalokuvaukseen, jota ei ole näin laajasti Suomessa aiemmin esitelty.

Kiinan nykytaide on viimeisen kymmenen vuoden aikana vakiinnuttanut asemansa maailman taiteen kentällä. Päähuomio on kohdistunut kuitenkin lähes poikkeuksetta maalaukseen, installaatioon, videotaiteeseen, musiikkiin ja arkkitehtuuriin valokuvan jäädessä vähemmälle huomiolle. Valokuvaa taiteilijat ovat hyödyntäneet vasta 1990-luvulta alkaen jolloin taidevalokuvaus nousi Kiinassa varsinaisesti itsenäiseksi taidemuodoksi.

Näyttelyn pääteemat nousevat kiinalaisen nykytodellisuuden moninaisuudesta. Ne käsittelevät pääasiassa yksilön identiteettiä, perhettä ja yhteiskuntaa alati muuttuvassa nykyhetkessä. Toisaalta useissa näyttelyn teoksissa näkyy yhteys ikivanhoihin kulttuurin ja filosofian traditioihin, toisaalta lähihistoriassa tapahtuneisiin poliittisiin murroksiin. Kiinan voimakas taloudellinen kehitys viime vuosikymmeninä on aiheuttanut ennalta arvaamattomia yhteiskunnallisia muutoksia. Tämä kehitys näkyy teoksissa, jotka käsittelevät Kiinalle täysin uusia kaupungistumisen ja globalisaation ongelmia. Lisäksi monet taiteilijat tutkivat teoksissaan seksuaalisuutta, aistillisuutta ja sukupuoleen liittyviä universaaleja kysymyksiä.

Näyttelyn on koonnut prahalainen Galerie Rudolfinum ja sen kuraattoreina ovat toimineet hongkongilainen kuraattori Chang Tsong-zung ja Galerie Rudolfinumin johtaja Petr Nedoma.

Näyttelyyn liittyy runsaasti kuvitettu 188-sivuinen näyttelykirja, jonka artikkeleista vastaavat Petr Nedoma ja Chang Tsong-zung.

Opastukset: Ilmaiset opastukset suomeksi keskiviikkoisin klo 18, lauantaisin ja sunnuntaisin klo 14; ruotsiksi joka kuukauden 1. ja 3. sunnuntai klo 15. Opastilaukset muina aikoina p. (09) 310 87003.

Lasipalatsin Mediakeskus Oy ©2001 1.6.2005

Linkit


Yhteystiedot:Salomonkatu 15 (Kampin liikekeskuksen vieressä), Helsinki 10,
PL 5400, 00099 Helsingin kaupunki
Puh. (09) 310 87001, faksi (09) 310 87000

Avoinna:
ti-su klo 11-20.30 (lipunmyynti päättyy klo 20), ma suljettu.
Liput:
Normaali pääsylippu 9e.
Normaali alennuslippu 7e.
Alle 18-v. ilmaiseksi
Perjantaisin ilmainen sisäänpääsy klo 11-16!
Lippujen hinnoissa muutokset mahdollisia!