Nurkan takana
Jouni Kujansuu käsittelee taiteessaan... Ei. Jouni Kujansuun taide kertoo... Njet. Taiteessaan Jouni Kujansuu koskettelee... Äh.
Nykytaide pakenee pähkinänkuorta, se väistelee merkityksiä pikemminkin kuin tarjoaa niitä. Mikä avuksi kun lehdistölle eli yleisölle pitäisi kuitenkin antaa viemisiksi jotain tiivistä ja helposti sulatettavaa?
Ehkä voisi sittenkin aloittaa koskettelusta, tapailusta. Tekemällä "kuvia" -- luomalla erilaisia esillepanoja ja visuaalisia rinnastuksia -- Jouni Kujansuu tapailee merkityksiä, koskettelee sisältöjä. Usein tapailun kohteena on tavaton, lausumaton, se mitä ei sanoin tohdi (tai osaa) lausua.
Jos sanoiksi puetaan, kuviksi kait sitten riisutaan? Ehkä näin. Tehtäköön kuitenkin yksi asia selväksi: mitään "ylikielellisen" mystiikkaa Kujansuun taide ei kaipaa ympärilleen. Teokset saattavat väistellä suorasukaista merkityksenantoa, mutta niiden tiimoilla aistii ainakin yhden tekijän, johon jokainen katsoja voi eläytyä omista lähtökohdistaan käsin. Tuo tekijä on riitasointu. Kyse on "sopimattomuuden" esillepanosta, riitasointuisesta ruumiista, joka hakee paikkaa ahtaiden sukupuoli-ihanteiden ja e(ste)ettisten normien jäsentämässä maailmassa.
Kujansuun teosten edessä "tulkinta" ei kuitenkaan liene luontevin strategia. Tulkinta sulkee teoksen sieväksi paketiksi, sisäsiistiksi ja hyvätapaiseksi . Tapaileva luenta sitä vastoin viihtyy teoksen tiimoilla, se avaa teosta -- pukiessaan sanoiksi se riisuilee kerros kerrokselta, verkalleen, kiusaten esiin erilaisia assosiaatioita -- muttei välttämättä tee teoksesta "ymmärrettävää". Luenta on subjektiivista, se voi olla sopimatonta, se edellyttää heittäytymistä teoksen syleilyyn, antautumista osaksi sen elämysmaailmaa.
Harri Kalha
Jouni Kujansuun (s. 1962) takautuva näyttely sisältää noin kolmekymmentä teoskokonaisuutta vuodesta 1990 lähtien. Esillä on videoita, valokuvia, piirustuksia, veistoksia ja installaatioita. Taidemuseo julkaisee näyttelyn yhteydessä kirjan Nurkan takana, jonka tekstistä vastaa filosofian tohtori Harri Kalha.
Opastukset: Ilmaiset yleisöopastukset suomeksi keskiviikkoisin klo 18, lauantaisin ja sunnuntaisin klo 14; ruotsiksi joka kuukauden 1. ja 3. sunnuntai klo 13. Opastilaukset muina aikoina p. (09) 310 87003.
|