Nimettömät - kalsarikulttuuria
16.12.2005 - 12.2.2006

 

 
 

 

 

 

Miten näkymättömästä on tullut näkyvää – arkisista piilossa olevista vaatekappaleista näyttäviä merkkituotteita? Miksi miesten alushousut ovat niin rumia? Vai ovatko ne? Käyttääkö tosimies sukkahousuja? Mitä mies viestittää alushousuillaan ja kenelle? Näyttävätkö 1970-luvun kalsarikuosit jo ihanan nostalgisilta vai nostattavatko ne vieläkin ihokarvat pystyyn?

Miesten alushousut ovat vakava asia. Niin vakava, että kalsareilla on oma kulttuurinsa, oma tutkittu historiansa ja symboliarvonsa, joka heijastaa koko miehisen maailman kehitystä vuosisatojen aikana. Nimettömät –näyttely ottaa alushousuaiheesta kaiken irti. Taide ja tiede kohtaavat; tuloksena on riemastuttava visuaalinen katsaus alushousujen valtavirtauksiin ja niiden alakulttuureihin. Ikkunoita alushousujen maailmaan avataan neljän teeman avulla: arki, estetiikka, salattu ja mieskuva.

Näyttely kertoo korutonta ja karismaattista tarinaa alushousujen pitkästä matkasta, jonka varrella säämiskäiset tai lampaannahkaiset suojavaatteet ovat vaihtuneet katumainoksien trendituotteiksi. Kalsarimainokset vuosikymmenten varrelta paljastavat karun totuuden mieskuvan rajusta muutoksesta. Nykytaide antaa miesten alushousuille monta vertauskuvallista tehtävää; joskus ollaan alistuneesti ”housut kintuissa” harmaanankeissa lökäpöksyissä, joskus erotiikan kuninkaita tai äärettömän esteettisiä adoniksia. Taide tarjoaa aiheeseen tragiikan ja huumorin lisäksi myös naisnäkökulmaa.

Ja mitä olisi alushousunäyttely ilman alushousuja! Niitä on esillä vanhoja ja uusia, pitkiä ja lyhyitä, värikkäitä ja värittömiä, mielikuvituksellisesti koristeltuina tai askeettisen koruttomina. Miten alushousut määritellään? Voiko urheilu- ja uimahousuja verrata kalsareihin? Myös näitä kysymyksiä pohditaan näyttelyyn liittyvässä tutkimuksessa.

Näyttelyn yhteistyökumppani on Nanso Oy.

Opastukset: Ilmaiset opastukset suomeksi keskiviikkoisin klo 18, lauantaisin ja sunnuntaisin klo 14; ruotsiksi joka kuukauden 1. ja 3. sunnuntai klo 15. Opastilaukset muina aikoina p. (09) 310 87003.

Lasipalatsin Mediakeskus Oy ©2001 28.11.2005

Linkit


Yhteystiedot:Salomonkatu 15 (Kampin liikekeskuksen vieressä), Helsinki 10,
PL 5400, 00099 Helsingin kaupunki
Puh. (09) 310 87001, faksi (09) 310 87000

Avoinna:
ti-su klo 11-20.30 (lipunmyynti päättyy klo 20), ma suljettu.
Liput:
Normaali pääsylippu 9e.
Normaali alennuslippu 7e.
Alle 18-v. ilmaiseksi
Perjantaisin ilmainen sisäänpääsy klo 11-16!
Lippujen hinnoissa muutokset mahdollisia!