Tony Oursler
16.12.2005 - 19.2.2006

 

 
 

 

 

 

Yhdysvaltalainen Tony Oursler (s. 1957) kuuluu aikamme merkittävimpiin mediataiteilijoihin. Hän käsittelee teoksissaan kriittisesti todellisuuden ja mediayhteiskunnan luoman mielikuvamaailman hämärtyvää rajaa. Oursler on laajentanut videotaiteen keinoja ja luonut uuden elämyksellisen taidemuodon, joka liikkuu videoiden, teatterin ja veistosinstallaatioiden kiinnostavassa välimaastossa.

Retrospektiivinen näyttely sisältää teoksia vuosilta 1980-2005. Varhaisimmat videot on toteutettu perinteisellä tekniikalla. Uudemmissa videoinstallaatioissaan Oursler on irrottanut liikkuvan kuvan perinteisestä kuvaruudusta ja heijastaa sen lähes mille tahansa taustalle hyödyntäen usein olemassa olevaa tilaa ja arkkitehtuuria. Oursleria kiehtovat uuden teknologian avaamat mahdollisuudet jäljitellä inhimillistä kokemusta. Erilaisille pinnoille heijastetut päät käyvät äänekästä keskustelua joko keskenään tai itsekseen. Vaatemyttyjen seasta pilkistää ilmeileviä kasvoja. Katsoja joutuu keskelle videoiden hämmentäviä tapahtumia tai itse tuijotuksen kohteeksi. Kuka katsoo ja tarkkailee ketä?

Tony Oursler ravistelee totuttua tapaa kokea liikkuva kuva. Hänen luomansa surrealistiset näyt saattavat katsojan hämmennyksiin ja patistavat pohtimaan median ja television valtaa ihmisten maailmankuvan ja persoonallisuuden muotoutumisessa. Keskeisiksi teemoiksi nousevat ihmisen vieraantuminen omasta ruumiistaan ja yhteiskunnan pirstaloituminen.

Oursler on vienyt videonsa myös ulkotilaan mitä yllättävimpiin paikkoihin. Näyttelyssä on mukana pienoismalleja, joissa esitellään hänen yhdessä arkkitehtien kanssa kaupunkitiloihin suunnittelemiaan projekteja.

Tony Oursler asuu ja työskentelee syntymäkaupungissaan New Yorkissa.

Näyttelyn ovat järjestäneet yhteistyössä Jeu de paume –museo, Pariisi, DA2, Salamanca ja Helsingin kaupungin taidemuseo. Näyttelyn kuraattorina on toiminut Christine van Assche. Näyttelyyn liittyy 172-sivuinen englanninkielinen näyttelykirja, jonka artikkeleista vastaavat Christine van Assche, Tony Oursler, Paul Ardanne ja Raymond Bellord.

Opastukset: Ilmaiset opastukset suomeksi keskiviikkoisin klo 18, lauantaisin ja sunnuntaisin klo 14; ruotsiksi joka kuukauden 1. ja 3. sunnuntai klo 15. Opastilaukset muina aikoina p. (09) 310 87003.

Lasipalatsin Mediakeskus Oy ©2001 28.11.2005

Linkit


Yhteystiedot:Salomonkatu 15 (Kampin liikekeskuksen vieressä), Helsinki 10,
PL 5400, 00099 Helsingin kaupunki
Puh. (09) 310 87001, faksi (09) 310 87000

Avoinna:
ti-su klo 11-20.30 (lipunmyynti päättyy klo 20), ma suljettu.
Liput:
Normaali pääsylippu 9e.
Normaali alennuslippu 7e.
Alle 18-v. ilmaiseksi
Perjantaisin ilmainen sisäänpääsy klo 11-16!
Lippujen hinnoissa muutokset mahdollisia!