Andres Serrano
31.01.2001 - 29.04.2001

 

 
 

 

 

 

Helsingin kaupungin taidemuseossa Tennispalatsissa avattiin 31.1.2001 kuubalais-hondurasilaista syntyperää olevan, yhdysvaltalaisen valokuvaajan Andres Serranon (s. 1950) näyttely. Serrano on yksi 1980-90 -lukujen kohutuimmista valokuvaajista. Hänen työnsä ovat synnyttäneet voimakkaita reaktioita ympäri maailmaa ja osallistuneet keskusteluihin rasismista, sananvapaudesta ja taiteellisen vapauden rajoista. Kuvat käsittelevät aiheita, joista on totuttu vaikenemaan ja kommentoivat sellaisia yhteiskunnallisia teemoja ja tabuja kuten kodittomuus, väkivalta, seksuaalisuus, kuolema, uskonto, valta ja toiseus.

Tennispalatsin retrospektiivinen näyttely kattoi Serranon tuotannon 1980- ja 1990-luvuilta. Mukana olivat varhaiset ruumiin nesteiden - virtsan, veren, sperman ja maidon - abstraktit sommitelmat ja samoissa nesteissä kuvatut uskonnolliset symbolit (mm. Yhdysvalloissa suuren kohun nostattanut Pissa-Kristus / Piss Christ). Myöhäisempiä sarjoja edustivat muotokuvat kodittomista, Ku Klux Klanin huppupäisistä jäsenistä, kirkon työntekijöistä, kehonrakentajanaisista ja seksuaalisuutta käsittelevät sarjat eri ikäisistä ja erilaisista seksuaalisista kehoista. Näyttelyssä oli myös kuvia vaikuttavasta, ruumishuoneella kuvatusta sarjasta kuolleita.

Näyttely jatkoi Helsingin kaupungin taidemuseon poliittisesti kantaaottavan ja seksuaalisuutta käsittelevän nykytaiteen näyttelysarjaa ja liittyy myös 1900-luvun merkittäviä valokuvaajia esitelleiden näyttelyiden joukkoon. Näyttelyn yhteydessä järjestettiin luentojen ja keskustelujen sarja Helsingin yliopistolla. Pyrkimyksenä oli uskontotieteilijän, taidehistorioitsijan, yhteiskuntatieteilijän ja filosofin esittämien näkökulmien kautta avata niitä käsitteitä ja keskusteluja, joiden tuottamiseen taideteokset osallistuvat sekä keskustella taiteen poliittisuudesta sekä estetiikan ja etiikan välisistä suhteista.

Näyttelyn yhteydessä on julkaistu taiteilijan tuotantoa laajasti esittelevä näyttelyluettelo Andres Serrano, Placing Time and Evil, jonka artikkelit ovat Trond Borgenin ja näyttelyn kuraattorin Malin Barthin kirjoittamia. Näyttelyn ”Placing Time & Evil – A Millenium Retrospective” on tuottanut Stiftelsen 3,14 / Hordaland Int. Art Gallery.

Lasipalatsin Mediakeskus Oy ©2001 24.7.2001

Linkit


Yhteystiedot:Salomonkatu 15 (Kampin liikekeskuksen vieressä), Helsinki 10,
PL 5400, 00099 Helsingin kaupunki
Puh. (09) 310 87001, faksi (09) 310 87000

Avoinna:
ti-su klo 11-20.30 (lipunmyynti päättyy klo 20), ma suljettu.
Liput:
Normaali pääsylippu 9e.
Normaali alennuslippu 7e.
Alle 18-v. ilmaiseksi
Perjantaisin ilmainen sisäänpääsy klo 11-16!
Lippujen hinnoissa muutokset mahdollisia!