Situated self
22.4. - 5.6.2005

 

 
 

 

 

 

SITUATED SELF -näyttely tarkastelee sitä, miten tärkeää ihmisen on löytää paikkansa maailmassa. Se tutkii nykytaiteen kautta miten käsittelemme arkipäivän todellisuutta ja siitä kumpuavia tilanteita ja emotionaalisia tiloja. Pohjoismaiden ja Länsi-Balkanin alueen kulttuuriyhteistyön tuloksena syntyneessä näyttelyssä 19 taiteilijaa lähestyy vuorovaikutuksen mahdollisuutta ja kykyä kohdata erilaisia arvoja ja pelkoja, välineinään mm. maalaus, installaatiot, video ja valokuva.

Näyttelyn ytimessä on empatian moniulotteinen käsite. Näyttelyn teoksista voi kuitenkin löytää paitsi empatiaa ja naurua, myös kyynisyyttä, vähän naiiviutta, paljon tarkkailua ja tulkintaa, joskus tiukkoja tosiasioita ja kaiken tämän joukossa ripauksen sosialismia ja jalkapalloa. Yleisemmällä tasolla näyttelyn teemaksi nousee se, miten kukaan ei ole täysin ulkopuolinen, vaan olemme kaikki osa monimutkaista, ristiriitaista ja usein tuskallista todellisuutta, jota määrittävät erilaiset sosiaaliset, poliittiset, historialliset, taloudelliset ja psykologiset viitekehykset. Näyttelyn teokset kertovat yleisestä taipumuksestamme tarkastella maailmaa omasta näkökulmastamme tai tilanteesta käsin.

SITUATED SELF -näyttelyn taustalla on laaja, vuosina 2003–2005 toteutettava Pohjoismaiden ja Länsi-Balkanin maiden kulttuuriyhteistyöohjelma Norden–Balkan–Culture–Switch (lisätietoa osoitteesta www.norden.org). Tärkein nykytaiteen projekti ohjelmassa oli neliosainen työpajasarja SPEAK UP. Työpajat pidettiin Belgradissa lokakuussa 2003, Malmössä toukokuussa 2004 ja Zagrebissa lokakuussa 2004, ja seuraava järjestetään Helsingissä toukokuussa 2005.

Näyttelyn taiteilijat: Art Cup (Iso-Britannia), Matei Bejenaru (Romania), Albert Braun (Saksa/Suomi), Phil Collins (Irlanti/Iso-Britannia), A K Dolven (Norja, Iso-Britannia), FinnFemFel (Albert Braun, Marcus Lerviks ja Oskar Lindström, Suomi), Archi Galentz (Armenia/Saksa), Mads Gamdrup (Tanska), Vlatka Horvat (Kroatia/USA), Jytte Høy (Tanska), Siniša Ilić (Serbia ja Montenegro), Karsten Konrad (Saksa), Jukka Korkeila (Suomi), Fanni Niemi-Junkola (Suomi), Vladimir Nikolić (Serbia ja Montenegro), Serkan Ozkaya & Ahmet Ogut (Turkki), Vesna Pavlović (Serbia ja Montenegro), Anri Sala (Albania/Ranska), Annika Ström (Ruotsi/Saksa).

Näyttelyn kuraattorit: Branislav Dimitrijević ja Mika Hannula.

Projektia ovat tukeneet Pohjoismaiden ministerineuvosto sekä FRAME, DCA, Svenska kulturfonden i Finland, Taiteen keskustoimikunta, British Council ja Belgradin Goethe-instituutti.

Opastukset: Ilmaiset opastukset suomeksi keskiviikkoisin klo 18, lauantaisin ja sunnuntaisin klo 14; ruotsiksi joka kuukauden 1. ja 3. sunnuntai klo 13. Opastilaukset muina aikoina p. (09) 310 87003.

Lasipalatsin Mediakeskus Oy ©2001 18.5.2005

Linkit
LEHDISTÖKUVAT


Yhteystiedot:Salomonkatu 15 (Kampin liikekeskuksen vieressä), Helsinki 10,
PL 5400, 00099 Helsingin kaupunki
Puh. (09) 310 87001, faksi (09) 310 87000

Avoinna:
ti-su klo 11-20.30 (lipunmyynti päättyy klo 20), ma suljettu.
Liput:
Normaali pääsylippu 9e.
Normaali alennuslippu 7e.
Alle 18-v. ilmaiseksi
Perjantaisin ilmainen sisäänpääsy klo 11-16!
Lippujen hinnoissa muutokset mahdollisia!