Ido Bar-El - Maalauksia
8.11.2003 - 15.2.2004

 

 
 

 

 

 

Maalauksia

Meilahden taidemuseo täyttyy monelle vielä tuntemattomasta israelilaisesta nykytaiteesta 8.11.2003– 15.2.2004. Maassa, joka on väkivallan kierteessä, syntyy myös maalaustaidetta, joka yhdistää erilaisia, jopa toisiaan torjuvia elementtejä kauniiksi kokonaisuuksiksi. Ido Bar-Elin maalausten näyttely käynnistää samalla museon miespuolisia maalareita esittelevän näyttelysarjan.

Israelilainen taidemaalari Ido Bar-El (s. 1959) nousi 90-luvun alussa Israelin taidemaailman tietoisuuteen. Nuoren polven keskuudessa syntyi jopa rockhenkistä villiintymistä, kun hänen monenlaisia kuvalainoja sisältäneiden töidensä maalauspohjina näkyi mm. eri tavoin haalittuja liikennemerkkejä, virallisia kielto- ja tiedotuskylttejä, jopa sotilaskypäriä. Näin maalarin toimiala laajeni maalaustaiteen itseensäkäpertyneisyydestä sosiaalisiin ja vieläpä poliittisiin sommitelmiin.

Bar-El kuului tuolloin Israelin nuoreen, vihdoinkin kansainvälistä tasoa edustavaan taiteilijapolveen. Nyt hän alkaa olla maansa vakioedustaja ulkomaisissa näyttelyissä. Viime aikoina hän on osallistunut näyttelyihin Israelin lisäksi mm. Berliinissä, Roomassa, New Yorkissa, São Paulon biennalessa, Belgiassa ja Hollannissa. Tänä vuonna Bar-El nimitettiin Israelin Bezalel-taideakatemian kuvataiteen osaston johtajaksi, mutta hänelle ominainen idealismia ja kyynisyyttä tai aktivismia ja estetismiä yhdistävä asenne on yhä jäljellä.

Ido Bar-Elin maalaukset ovat viime aikoina käyneet yhä abstraktimmiksi ja erilaisten materiaalien rinnakkaiselo on saanut yhä vapaammat puitteet. Maaliaineet tuntuvat nyt tekevän pohjillaan lähes mitä tahansa.

Näyttelyssä esiteltävät Bar-Elin 109 uutta teosta ovat erilaisten maalarin keinojen juhlaa. Maalaukset on työstetty kaikenlaisille hylätyille litteille materiaaleille pesukoneen kansista kaapinoviin – kaikilla kuviteltavissa olevilla väriaineilla talomaaleista kuulakärkikyniin. Vaikka Bar-El pyrkii maanisesti olemaan toistamatta modernin maalaustaiteen jo koeteltuja ratkaisuja tai edes itseään maalatessaan, luonnehtii hänen uusia töitään lopultakin kauneus ja eleganssi.

Näyttely on toteutettu Israelin ulkoministeriön ja Suomen opetusministeriön tuella. Näyttelyyn liittyy luettelo, joka on tehty yhteistyössä Minerva-kustannuksen kanssa. Luettelon tekemiseen ovat tukeaan antaneet myös Israel National Lottery ja Arthur Goldreich Trust.

Näin alkavassa Helsingin kaupungin taidemuseon miesmaalarisarjassa näemme seuraavaksi suomalaisten maalareiden Osmo Rauhalan ja Henry Wuorila-Stenbergin näyttelyt.

Opastukset: Ilmaiset yleisöopastukset suomeksi keskiviikkoisin klo 17 ja sunnuntaisin klo 14; ruotsiksi joka kuukauden 2. sunnuntai klo 13. Opastilaukset muina aikoina p. (09) 310 87003.

Lasipalatsin Mediakeskus Oy ©2001 4.11.2003

 • Taiteilija Ido Bar-El
 • Ido Bar-El - Maata piiloon ja näkyväksi
 • Linkit


  Yhteystiedot:Tamminiementie 6, Helsinki 25, PL 5400, 00099 Helsingin kaupunki Puh. (09) 310 87031, faksi (09) 310 87030
  Avoinna: ti-su 11-18.30, ma suljettu
  Liput: Normaali pääsylippu 8e.
  Normaali alennuslippu 6e.
  Alle 18 v. ilmaiseksi!
  Perjantaisin ilmainen sisäänpääsy. Muutokset lippujen hinnoissa mahdollisia!