L. Onerva - Valvottu yö
25.2. - 23.5.2004

 

 
 

 

 

 

Valvottu yö

Valvottu yö on järkyttävä matka kirjailijana ja runoilijana tunnetun L. Onervan (1882-1972) erääseen traagiseen elämänvaiheeseen. Hän vietti 1940-luvulla viisi vuotta suljettuna Nikkilän mielisairaalaan. Vapautensa riiston hän kesti luovuutensa avulla. Tuhansien runojen lisäksi hän purki tuskaansa satoihin akvarelleihin ja piirustuksiin, joiden pääasiallisena mallina oli hän itse. Osa kuvista kertoo mielisairaalan ankeasta ja alistuneesta arjesta. Akvarelleista on valittu Meilahden taidemuseoon noin 150 ja ne ovat esillä samaan aikaan naisidentiteettiä käsittelevän After Image –näyttelyn kanssa. Valvottu yö kertoo erään suomalaisen naisen tarinan, erään runnotun identiteetin eloonjäämistaistelun.

Avioliiton Onerva solmi säveltäjä Leevi Madetojan kanssa. Pariskunnan kohtaloksi koitui alkoholi ja heidän oman aikansa käsitys sen hoidosta. Avioliitto oli lopulta täynnä ristiriitoja ja johti molemmat aviopuolisot alkoholin ja lääkkeiden väärinkäyttäjiksi. Tilanteen riistäydyttyä käsistä Madetoja hoidatti itsensä alkoholistiparantolassa, Onerva sen sijaan suljettiin lopulta pakkohoitoon Nikkilän mielisairaalaan. Vangittuna sairaalan muurien sisälle hän pysyi järjissään ainoastaan kirjoittamalla ja piirtämällä. Leevi Madetojan kuoltua Onerva pääsi vapauteen 1947 ystäviensä avulla ja jatkoi uraansa vielä 25 vuotta kirjoittaen ja kuvia tehden.

Ei ole yleisesti tiedetty, että runoilija L. Onervaa oli myös kiihkeä kuvantekijä. Suomen kulttuurirahasto talletti runoilijan laajan jäämistön vuonna 1972 Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kirjallisuusarkistoon. Valmistellessaan teostaan Nalle ja Moppe kirjailija Hannu Mäkelä tutustui tuhansien julkaisemattomien runojen lisäksi valtavaan määrän piirustuksia ja akvarelleja, etupäässä suurisilmäisiä naisen kuvia, tuskaisia tunnelmaltaan. Kirjallisuusarkisto lainasi akvarellit ja piirustukset Meilahden taidemuseoon tähän näyttelyyn. Valinnan teki museonjohtaja Berndt Arell, joka on kirjoittanut Hannu Mäkelän ohella artikkelit näyttelyyn liittyvään kirjaan. Sen julkaisee jyväskyläläinen Minerva-kustannus Oy.

L. Onervan piirustukset ja akvarellit kuuluvat SKS:n kokoelmiin.

Lasipalatsin Mediakeskus Oy ©2001 9.3.2005

 • L. Onervan elämäkerta
 • Linkit


  Yhteystiedot:Tamminiementie 6, Helsinki 25, PL 5400, 00099 Helsingin kaupunki Puh. (09) 310 87031, faksi (09) 310 87030
  Avoinna: ti-su 11-18.30, ma suljettu
  Liput: Normaali pääsylippu 8e.
  Normaali alennuslippu 6e.
  Alle 18 v. ilmaiseksi!
  Perjantaisin ilmainen sisäänpääsy. Muutokset lippujen hinnoissa mahdollisia!