INDIA EXPRESS - pyhää ja populaaria
2.3. - 23.7.2006

 

 
 

 

 

 

India Express –näyttely on huimapäinen sukellus miljardin asukkaan myyttiseen Intiaan. Tämä Euroopan kokoinen mahtivaltio on monille meistä suloinen sekoitus kirkkaita värejä, Goan turistirantoja, Kalkutan katujen kurjuutta, kymmenkätisiä jumalia ja IT-ilmiötä. India Express panee mielikuvamme ja todellisuuden tehosekoittimeen. Tuloksena on pyhän ja populaarin maustama mytologisten kuvien kiehtova kimara.

Intia on maailmalla trendikäs talouden lisäksi taiteessa. Ikivanhan kulttuurin ja globaalin sähäkkyyden kohtaaminen herättää hillitöntä uteliaisuutta ja synnyttää yleismaailmallisesti teemoitettuja näyttelyitä. Taidemuseo Tennispalatsin India Express selvittää ilmiötä kuhisevalta katutasolta ja kurottelee samalla kohti taivasta. Matkaa valaisevat populaarit painokuvat, palvotut alttariveistokset, suositut sarjakuvat, uudet ja vanhat käärömaalaukset, painetut ja käsinmaalatut Bollywood-julisteet, nykytaide, valokuvat ja dokumenttifilmit.

Intian valtauskonnossa hindulaisuudessa jumalat ja ihminen kohtaavat katsoessaan toisiaan. Siksi jumalat ovat jalkautuneet maan päälle miljoonina kuvina ja veistoksina. Mihin tahansa menet, edessäsi on vanhaa tuhoava Shiva tai uutta luova Vishnu, elefanttihahmoinen ja hyväntahtoinen Ganesha tai kauhua kylvävä Kali. Jumalten kuvat koristavat yhtä lailla bisnesmiehen autoa ja hienostohotellin aulaa kuin kurjinta katukoloa, kansaa pursuavia basaarikojuja, junia tai taksien takaikkunoita ja kojelautoja.

Intialaisissa sarjakuvissa tai käärömaalareiden rullissa jumalat seikkailevat ajankohtaistapahtumien seassa. Nykytaiteilijat tarkastelevat jumaltarinoiden avulla naisen asemaa tai yhteiskunnan rakenteita. Suosittujen Bollywood-elokuvien säihkyvimpien tähtien, poliitikkojen tai Äiti Teresan kaltaisten pyhimysten painokuvia myydään jalkakäytävillä jumalten rinnalla. Nämä mytologiset kalenterikuvat kertovat usein myös Intian itsenäistymisprosessista ja poliittisesta historiasta.

Jumalat ovat osa arkea, mutta niitä myös palvotaan pitkin vuotta järjestettävissä lukuisissa festivaaleissa, jotka vaihtelevat kaupunginosakarnevaaleista kymmenen miljoonan pyhiinvaeltajan mammuttimaisiin juhliin. Festivaalien keskipisteenä komeilevat alttarirakennelmat jumalpatsaineen tulkitsevat myyttisiä tarinoita ja kommentoivat maailman tapahtumia.

Nykyajan teknologia ei ole polkenut jumalia jalkoihinsa. Uudet menetelmät vain tehostavat kuvien tuotantoa ja levikkiä. Länsimaalaistuminen ei ole tuhonnut ikuisuuden kosketusta, se antaa siihen lisämausteen.

India Express’n sydän ja lähtökohta on delhiläisen professorin Jyotindra Jainin kuratoima ”näyttely näyttelyssä” Intian populaarikulttuuri. Näyttelyn muissa osioissa ovat asiantuntijoina ja toteuttajina lisäksi toimineet: kolkatalainen valokuvaaja Dev Nayak ja käsityöläistaiteilijat Jitendra Nath & Paul Sons (Durga-alttari), galleristi Peter Nagy (nykytaide), Balkrishna studio (käsinmaalatut elokuvajulisteet), keräilijä Carsten Davidsen ja elokuvakriitikko Amrit Gangar (Intialainen elokuva ja Bollywood).

Näyttelyn yhteistyökumppani on Matkatoimisto Oy Ebookers Finland Ltd.

Samaan aikaan Tennispalatsissa:
Kulttuurien Museossa Jäljet johtavat Intiaan -näyttely esittelee Intian käsityöperinnettä (avoinna 4.2.2007 saakka)ja Finnkinossa esitetään intialaisia filmejä.

www.kulttuurienmuseo.fi
www.finnkino.fi

Lasipalatsin Mediakeskus Oy ©2001 15.5.2006

 • Kalighat-maalaukset
 • Bollywood
 • Linkit
  Näyttelyn osa-alueet


  Yhteystiedot:Salomonkatu 15 (Kampin liikekeskuksen vieressä), Helsinki 10,
  PL 5400, 00099 Helsingin kaupunki
  Puh. (09) 310 87001, faksi (09) 310 87000

  Avoinna:
  ti-su klo 11-20.30 (lipunmyynti päättyy klo 20), ma suljettu.
  Liput:
  Normaali pääsylippu 9e.
  Normaali alennuslippu 7e.
  Alle 18-v. ilmaiseksi
  Perjantaisin ilmainen sisäänpääsy klo 11-16!
  Lippujen hinnoissa muutokset mahdollisia!