Mielen evoluutio
Niin oudolta kuin se tuntuukin, niin Taidemuseo Tennispalatsin kahteen kerrokseen levittäytyvä näyttely on talon ensimmäinen suomalaisen nykytaiteilijan yksityisnäyttely. Se esittelee monen tunteman taiteilijan Osmo Rauhalan maalari- ja videotaiteilijapuolet. Rauhala, joka jakaa aikansa pirkanmaalaisen luomutilan isännän ja kansainvälisessä kuvataidemaailmassa risteilevän taiteilijan välillä, tuntuu olevan loputtoman ahkera. Tämän mittavan näyttelyn teoksista leijonanosa on syntynyt tämän vuoden aikana.
Rauhala on myös kirjoittava taiteilija, minkä näyttelyn yhteydessä julkaistavan kolmikielisen näyttelyluettelon teksteistä voi jälleen todeta. Rauhala yhdistää niissä henkilökohtaisia muistikuviaan koko maailman rakennelakeihin. Mukana on myös kaksi pidempää esseetä Rauhalan taiteesta, new yorkilaisen taidekriitikon Robert C. Morganin ja Pessi Raution näkemyksinä.
Itse näyttelyssä osa Tennispalatsin alakerrasta on varattu Rauhalan videoteoksille, joissa projisoinnit, heijastukset ja läpikuullot luovat kokonaisvaltaisia tiloja. Teoksissa näyttelyvieras voi huomata itsekin olevansa osa kuvien kehää, ympäristöään, lopulta ehkä osa luonnon järjestystä. Viime kesänä Taidekeskus Retretissä oli ensimmäisen kerran Rauhalan videoteoksia laajemmin esillä Suomessa, mutta nyt nähtävä kokonaisuus on jo taas aivan uusi.
Näyttelyn maalausosan ja Tennispalatsin yläkerran rungon muodostavat Rauhalan juuri valmistuneet yksitoista uutta tummanpuhuvaa maalausta, joissa luonnon, ihmisen ja luonnonlakien suhteiden käsittely on jatkunut ja jalostunut. Ennen näkemättömien teosten taustaksi näyttelyyn on eri kokoelmista tuotu muutamia jo mitoiltaankin globaalin, miltei universaalin kokoisia maalauksia kokoelmista eri puolilta Suomea. Mukana ovat mm. Rauhalan eräät pääteokset, viisimetriset Joki-sarjan maalaukset.
Rauhalan taide pyrkii jatkuvasti muistuttamaan ihmisen osasta ja paikasta luonnon järjestelmässä. Hän näyttää, että samankaltainen rakenne toistuu niin molekyylien ketjuissa, eläinten käytöksessä, jokien mutkien rakentumisessa, galaksien muodoissa kuin vaikkapa ihmisen mielessä ja ajan havaitsemisessakin. Paneutumalla Rauhalan ilmaisun kokonaisuuteen: videoteoksiin, maalauksiin ja kirjoituksiin on mahdollista löytää eräs harvinaisen kokonaisvaltainen ja aukottoman tuntuinen näkemys, ehkä jopa selitys maailmankaikkeudesta ja siitä, kuinka me ihmiset sitä hahmotamme.
Opastukset: Ilmaiset yleisöopastukset suomeksi keskiviikkoisin klo 18, lauantaisin ja sunnuntaisin klo 14; ruotsiksi joka kuukauden 1. ja 3. sunnuntai klo 13. Opastilaukset muina aikoina p. (09) 310 87003.
|