Sopeutumattomat - Valokuvia elokuvan tekemisestä
14.5. - 24.8.2003

 

 
 

 

 

 

Helsingin kaupungin taidemuseo jatkaa Tennispalatsissa elokuvista kertovien näyttelyidensä sarjaa. Legendaarisen Sopeutumattomat (Misfits, 1961) elokuvan tekovaiheista on esillä 53 harvinaislaatuista mustavalkokuvaa. John Hustonin ohjaaman ja Arthur Millerin käsikirjoittaman elokuvan tähtiä olivat unohtumattomat Marilyn Monroe, Clark Gable ja Montgomery Clift. Heitä ikuistivat kuuluisan Magnum Photos -toimiston kuvaajat.

Sopeutumattomat oli monessa mielessä merkillinen ja merkittävä elokuva. Arthur Miller kutsui sitä eastern-westerniksi. Se oli sekä loistava lännenelokuva että syvällinen ihmissuhdedraama, jonka valmistumista värittivät tekijöiden henkilökohtaiset tragediat. Se jäi myös kahden päätähtensä viimeiseksi. Clark Cable menehtyi pian kuvausten päätyttyä sydänkohtaukseen ja Marilyn Monroen seuraava elokuva jäi kesken hänen kuollessaan traagisesti elokuussa 1962. Sopeutumattomien aikoihin päättyi myös suurten Hollywood-studioiden ja -tähtien valtakausi.

Elokuvan dokumentointi ja kuvien käyttö keskitettiin Magnum Photos -toimistolle. Vain Marilyn Monroe sai valita toimistolle luovutettavat kappaleet itseään esittävistä kuvista. Kuuluisat kamerankäyttäjät työskentelivät pareittain täysin vapaasti kuvauspaikalla Nevadan autiomaan kuumuudessa parin viikon jaksoissa. Osalla heistä oli myös erikoiskohteensa. Ernst Haas spesialisoitui rodeokohtauksiin ja Dennis Stock Montgomery Cliftiin. Eve Arnoldin onnistui luoda läheiset välit Marilyniin. Loppuvaiheen studiokuvauksia dokumentoi Erich Hartmann. Muut kuvaajat olivat Henri Cartier-Bresson, Bruce Davidson, Elliott Erwitt, Inge Morath ja Cornell Capa. Koska paikalla ei pyörinyt runsas lehtikuvaajien joukko, näyttelijät pystyivät tauoilla riisumaan täysin roolihahmonsa. Koko elokuvan tekoa leimasi Elliott Erwittin mukaan täydellinen kaaos, kuvaukset olivat myöhässä ja ympäristö epäjärjestyksessä. John Huston keskittyi kosteisiin öihin korttia pelaten ja Marilyn kärsi hermoistaan ja muut hänen oikuistaan.

Sopeutumattomat kertoo ihmistä ikuisesti riivaavista aiheista, elämästä ja kuolemasta, itsenäisyydestä ja sitoutumisen vaikeudesta. Viimeiset karjapaimenet yrittävät säilyttää vapautensa muuttuvassa maailmassa; toisen palkolliseksi joutuminen on heistä pahinta, mitä miehelle voi tapahtua. Rajujen miesten vastakohtana on Marilynin esittämä herkkä ja viaton Roslyn, joka puolustaa heikkojen oikeuksia ja kammoaa väkivaltaa. Magnum Photosin valokuvista välittyy koko Sopeutumattomien lumous. Niihin on tarttunut samaa alakuloa ja intohimoa, joka leimasi itse elokuvan teemoja, sen kuvausten kohtalokkaita tunnelmia ja näyttelijöiden omaa elämää.

Näyttelyn on järjestänyt Magnum Photos, Pariisi. Näyttelyn pääyhteistyökumppani on Anna-lehti.

Opastukset: Ilmaiset yleisöopastukset suomeksi keskiviikkoisin klo 18, lauantaisin ja sunnuntaisin klo 14; ruotsiksi joka kuukauden 1. ja 3. sunnuntai klo 13. Opastilaukset muina aikoina p. (09) 310 87003.

Lasipalatsin Mediakeskus Oy ©2001 24.10.2007

 • Sopeutumattomat-elokuvan juoni lyhyesti
 • Linkit
  Magnum Photos


  Yhteystiedot:Salomonkatu 15 (Kampin liikekeskuksen vieressä), Helsinki 10,
  PL 5400, 00099 Helsingin kaupunki
  Puh. (09) 310 87001, faksi (09) 310 87000

  Avoinna:
  ti-su klo 11-20.30 (lipunmyynti päättyy klo 20), ma suljettu.
  Liput:
  Normaali pääsylippu 9e.
  Normaali alennuslippu 7e.
  Alle 18-v. ilmaiseksi
  Perjantaisin ilmainen sisäänpääsy klo 11-16!
  Lippujen hinnoissa muutokset mahdollisia!