Eduardo Chillida
10.12.2003 - 15.2.2004

 

 
 
 

 

 

 

Silent Music / Música Callada

Eduardo Chillida, född i Baskien i Spanien, är en av 1900-talets främsta skulptörer. Bäst känd är han för sina stora monument i korroderat stål som finns både i Spanien och i flera andra europeiska länder och USA. En offentlig skulptur av Chillida finns också framför Porthania i Helsingfors. Den symboliserar förbundet mellan konst och vetenskap och beställdes för att hylla Helsingfors universitets 350-åriga väg. I Mejlans utställning Ljudlös musik (Música Callada) ingår trettio småskulpturer samt verk på papper av Chillida. De visas på museet samtidigt som den israeliske konstnären Ido Bar-Els målningar.

Chillida föddes i San Sebastian och studerade arkitektur i Madrid åren 1942–1947, varefter han flyttade till Paris. Han fick snabbt anseende som skulptör och grafiker och prisbelönades under sin karriär med otaliga internationella utmärkelser. Han betonade sitt baskiska ursprung och hedrade den baskiska kulturen genom att ofta ge verken namn på baskiska eller euskera. Ett av Chillidas främsta verk Peine del Viento (Vindarnas kam, 1977) är placerat på klippstranden vid konstnärens hemstad San Sebastian och har blivit en symbol för Baskien. Chillida gjorde åtskilliga variationer av verket, och i den här utställningen ser vi en studie av temat.

Utställningen i Mejlans vittnar om Chillidas kärlek till olika material och till formen. I sina småskulpturer använde han bl.a. järn, lerskiffer eller terrakotta. Verken på papper kallade han gravitationer. Han byggde upp dem med flera lager av papper på varandra, så att slutresultatet liknade en tredimensionell relief. Både i skulpturerna och i pappersverken framhäver Chillida spänningen mellan tomt och fullt, de olika formernas förhållande till varandra.

Gemensamt för alla utställningsverken är det intensiva förhållandet till musiken. Flera verktitlar innehåller hänvisningar till tonsättare eller musiktermer, men även i verkens struktur finns ett slags odefinierad musikalitet. Särskilt mycket uppskattade konstnären Johann Sebastian Bachs musik, som brukar beskrivas som arkitektonisk.

Kurator för utställningen, som har producerats av Spaniens kulturministerium och Museo Chillida-Leku, är Marisa Oropesa. Den arrangeras i samverkan med Spanska ambassaden i Finland och kommer till Helsingfors från Eremitaget i S:t Petersburg.

Guidningar: gratis guidning på finska onsdagar kl. 17 och söndagar kl. 14; på svenska 2 söndagen i månaden kl. 13. Övrig guidebokning tfn (09) 310 87003.

Lasipalatsin Mediakeskus Oy ©2001 1.12.2003

Länkar

Öppet: ti-sö 11-18.30, må stängt.
Biljetter: 8/6 e, under 18 år fritt inträde! Fritt inträde på fredagar kl. 11-16.
Adress: Ekuddsvägen 6, Helsingfors 25. Tel. (09) 310 87031, fax (09) 310 87030.