Henri Wuorila-Stenberg
1.10.2004 - 2.1.2005

 

 
 
 

 

 

 

Retrospektiv

Om målandet, att tänka och känna med målfärgen, kan vara ett avslöjande uttryck för konstnärens livskänsla och helt oskiljaktigt från den, så stämmer det åtminstone i Henry Wuorila-Stenbergs produktion. Den retrospektiva utställningen på Mejlans konstmuseum presenterar en konstnärskarriär som trots sin förbluffande mångsidighet kan kallas expressiv, en sådan där konstnären laddar in sina egna känslor, sin livsåskådning och rentav sina egna fysiska förutsättningar i varje verk.

Henry Wuorila-Stenberg studerade utomlands och började därmed sin karriär som ett slags utomstående, både andligt och fysiskt, i det finländska måleriet. Som långvarig lärare, och under de senaste åren som professor i måleri vid Bildkonstakademin, har han med sitt helhetsbetonade målningstänkande troligen påverkat de yngre målarnas utveckling i högre grad än någon annan enskild person i vårt land.

Kurator för utställningen är Kari Immonen från Wäinö Aaltonens museum. De omkring hundrafemtio verken visar att det finns otaliga sätt att tänka måleriskt. Verken spänner från 70-talsskildringar av de politiska turbulenserna i Berlin till strama helsvarta målningar. Vidare presenteras Wuorila-Stenbergs rent vita period samt målningar i vilka en person, "Själv", smälter in målningens färgharmonier. Wuorila-Stenbergs målarskala går också från Himalaya-seriens jublande målningar i buddhistisk anda till skoningslösa men ändå sympatiskt självironiska självporträtt.

I de nyaste verken har Wuorila-Stenbergs målarväg vänt tillbaka till startpunkten. Som i målningarna under studietiden på 70-talet tar han nu åter upp samhälleliga ämnen. Det är därför lämpligt i detta skede att presentera en överblick över helheten.

Utom dessa stora samhällspanoraman från de senaste åren visar Mejlans konstmuseum en serie på flera tio akvareller som inte ställts ut tidigare. Den presenterar ytterligare en sida av konstnären: den dagbokslika, personliga sidan som rör sig befriat i det visuella.

I samband med utställningen utges boken Henry Wuorila-Stenberg – Ristiriidasta myötätuntoon / Från konflikt till medkänsla, som är ett samarbete mellan Minerva Kustannus Oy, Helsingfors stads konstmuseum och Wäinö Aaltonens museum. För texterna svarar Berndt Arell, Kari Immonen, Pessi Rautio och Oliver Zybok. Galerie Anhava i Helsingfors öppnar samtidigt en utställning av Wuorila-Stenbergs allra nyaste arbeten. De kommer tillsammans med denna retrospektiv att visas på Wäinö Aaltonens museum i Åbo i början av 2005.

Guidning: Gratis guidning på finska onsdagar kl. 17 och söndagar kl. 14; på svenska 2 söndagen i månaden kl. 13. Övrig guidebokning tfn (09) 310 87003.

Lasipalatsin Mediakeskus Oy ©2001 27.9.2004

Länkar

Öppet: ti-sö 11-18.30, må stängt.
Biljetter: 8/6 e, under 18 år fritt inträde! Fritt inträde på fredagar kl. 11-16.
Adress: Ekuddsvägen 6, Helsingfors 25. Tel. (09) 310 87031, fax (09) 310 87030.